Obama en Castro schudden elkaar voor het eerst de hand bij de herdenking voor Nelson Mandela in 2013
NOS Nieuws

VS schrapt Cuba van terrorismelijst

Cuba is door de VS officieel geschrapt van de lijst van staten die terrorisme steunen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft daar vandaag opdracht toe gegeven.

Het is een nieuwe stap in de ontdooiing van de verhoudingen tussen Cuba en de VS, die ruim vijftig jaar lang op voet van oorlog leefden. Zolang Cuba op de lijst stond konden er geen diplomatieke betrekkingen tussen de landen worden aangeknoopt.

In beide landen zullen ambassades worden geopend, economische sancties worden versoepeld en reizen tussen de twee landen wordt makkelijker.

Eind vorig jaar kondigde president Obama aan dat het tijd was voor een nieuwe relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten. Tientallen jaren probeerde de VS het communistische Cuba tot veranderingen te dwingen door het land te isoleren, maar dat heeft niet gewerkt.

Beschaafd

Volgens de Cubaanse president Castro zullen er verschillen blijven bestaan tussen de landen, maar daar zullen ze nu "op een beschaafde manier" mee omgaan.

Cuba stond sinds 1982 op de Amerikaanse lijst met 'schurkenstaten'. Nu het land geschrapt is, staan er nog drie landen op: Iran, Syrië en Sudan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl