NOS Wielrennen

Aru boekt zege in bergrit Giro

Aru wint bergrit in Giro

Fabio Aru heeft de negentiende rit in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van Astana reed tijdens de slotklim van de 236 kilometer lange rit tussen Gravellona Toce en Cervinia weg bij medevluchter Ryder Hesjedal en soleerde naar de zege.

Hesjedal finishte op 0.28 als tweede en Rigoberto Urán werd derde op 1.10. Een groepje met Steven Kruijswijk (vijfde) en rozetruidrager Alberto Contador (zesde) kwam 1.18 na Aru boven.

Aru nam in het klassement de tweede plaats over van z'n Spaanse ploeggenoot Mikel Landa. Kruijswijk werd van plaats acht verdrongen door Hesjedal en moest de bergtrui afstaan. Giovanni Visconti is de nieuwe drager van dat tricot.

Visconti smaakmaker

Visconti behoorde in de etappe met drie cols van de eerste categorie tot een vroege kopgroep van negen renners, onder wie Nick van der Lijke. Hij bleef als enige over en capituleerde pas op 10 kilometer van de finish, toen hij virtueel de bergtrui al om zijn schouders had.

Tijdens de 16 kilometer lange slotklim ging Hesjedal op ruim 8 kilometer van de meet als eerste in de aanval. Aru ging al snel in de tegenaanval, voegde zich met nog ruim 6 kilometer te gaan bij de Canadees en liet hem een halve kilometer later achter.

Ook Kruijswijk deed nog een poging om het gat met de kop van de wedstrijd te dichten, maar hij moest zich snel weer laten terugzakken in de groep-Contador.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl