NOS Nieuws

Opnieuw aanslag IS op moskee Saudi-Arabië

Doden bij aanslag op sjiitische moskee Saudi-Arabië

Bij een zelfmoordaanslag op een sjiitische moskee in Saudi-Arabië zijn vier mensen om het leven gekomen. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in Damman in het oosten van het land.

Over de toedracht bestaat nog onduidelijkheid. Volgens de Saudische minister van Binnenlandse Zaken ging er een autobom af tijdens het middaggebed in de al-Anoud moskee. Ooggetuigen meldden dat een als vrouw verklede man zichzelf opblies op het parkeerterrein van de moskee toen bewakers probeerden te verhinderen dat de man de moskee binnenging.

Ketters

In een verklaring eist IS de aanslag op en noemt de naam van de aanslagpleger: al-Jazrawi. De naam suggereert dat het om een Saudi-Arabiër gaat. Vorige week was er ook een zelfmoordaanslag op een moskee in Saudi-Arabië die werd opgeëist door IS. Daarbij kwamen 21 mensen om het leven.

De sjiitische minderheid in het overwegend soennitische Saudi-Arabië wordt door zowel IS als de ultraconservatieven beschouwd als ketters. De sjiieten wonen voornamelijk in het oosten van het land en zeggen dat ze gediscrimineerd worden en nauwelijks meedelen in de enorme olierijkdom van het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl