Zaterdag is er een galadiner in de Jaarbeurs voor de 4500 Chinezen
NOS Nieuws

Kinderdijk, Gouda en... pekingeend

Op allerlei toeristische plekken in Nederland duiken ze dezer dagen op: 4500 Chinezen.

Het zijn consulenten van een zogeheten multilevel-marketingbedrijf. Via tienduizenden verkopers brengt het Chinese Perfect parfum, gezichtscrème en shampoo aan de man. De succesvolste verkopers zijn nu getrakteerd op een vijfdaagse reis naar Nederland.

Ze bezoeken onder meer Gouda, Den Haag, Kinderdijk, Rotterdam, Amsterdam en Kasteel de Haar.

Europa is aan de beurt

Het Nederlandse bedrijf Incentive Europe heeft de hotels, bussen en restaurants geregeld voor deze gigantische groep. "In een paar jaar is dit bedrijf enorm groot geworden", zegt directeur Rob den Hartog. Ieder jaar mogen de beste consulenten mee op zo'n trip. Voorheen gingen ze dan naar Hongkong, Macau of Thailand. Maar nu is Europa aan de beurt. Fantastisch dat ze voor zo'n grote groep Nederland hebben uitgekozen."

Dat ze nu voor Europa kiezen heeft ook te maken met de lage koers van de euro. De Chinezen zijn fervente shoppers; zo brengen ze een bezoek aan de Designer Outlet Roermond en aan diamantbedrijven. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen heeft vanuit hun kantoor in Peking gelobbyd voor de komst van Perfect naar Nederland.

Chinees eten

De hotels en restaurants voor deze groep moeten wel aan bepaalde eisen voldoen. "Vertegenwoordigers komen een aantal keren van tevoren naar Nederland om alles te bekijken. Ze willen moderne hotels met goede service, niet hotels die wij gezellig zouden noemen. En het ontbijt moet aangepast worden aan de Chinese smaak, bijvoorbeeld met noedels. En 's avonds eten ze voornamelijk in Chinese restaurants."

Het is een grote klus voor het bedrijf van Den Hartog. "Dit spant de kroon. We hopen natuurlijk, samen met de hele Nederlandse toeristische sector, dat dit een trend is die zich door zal zetten. Ik denk dat we dit wel vaker gaan zien."

Alleen op zaterdag komen de 4500 met zijn allen bijeen. Ze zijn dan in de Jaarbeurs voor onder meer een galadiner. Ook gaan ze daar samen op de foto.

Reisorganisatie over 4500 Chinezen in NL

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl