Het Great Barrier Reef staat bekend om zijn zeldzame plant-en diersoorten
NOS Nieuws

Great Barrier Reef blijft werelderfgoed

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

VN-organisatie Unesco zal het beroemde Australische Great Barrier Reef niet schrappen van de lijst met werelderfgoed. Dat blijkt uit een rapport dat de organisatie vandaag publiceerde. Unesco dreigde het rif te degraderen tot 'bedreigd erfgoed', omdat de Australische overheid er niet goed genoeg voor zorgde.

De afgelopen decennia is de kwaliteit van het koraal fors achteruit gegaan, deels als gevolg van klimaatverandering en deels door vervuiling. Unesco maakte zich bovendien zorgen over plannen voor de aanleg van verschillende steenkoolhavens.

De organisatie eiste dat de Australische overheid met een duidelijk plan zou komen om het rif te beschermen en de kwaliteit van het water te verbeteren.

Ingespannen

Australië heeft zich afgelopen tijd ingespannen om te voorkomen dat het rif de status van werelderfgoed zou verliezen. Daarbij speelt internationaal aanzien een rol, maar ook de economische waarde van het rif. De toeristenindustrie is jaarlijks 6 miljard Australische dollar waard.

Unesco neemt nu genoegen met verschillende toezeggingen en voornemens van Australië over onder meer het terugdringen van vervuiling en het beperken van nieuwe havens in het gebied.

Wel wijst de VN-organisatie Australië erop dat het zich nog meer moet inspannen om het unieke natuurgebied te beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl