Het provinciehuis van Zeeland in Middelburg
NOS Nieuws

Zeeland onderhandelt nog over provinciebestuur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

Tien weken na de Provinciale Statenverkiezingen hebben op één na alle provincies in Nederland een nieuw college van Gedeputeerde Staten geformeerd. Zeeland is de enige provincie die nog niet klaar is.

De Zeeuwen hopen er voor de zomervakantie uit te zijn, maar dat is ook alles wat de provincie kwijt wil over het formatieproces. Het is dan ook niet duidelijk waarom het zo lang duurt, terwijl de onderhandelende partijen (VVD, CDA, SGP en PvdA) ook de afgelopen periode al met elkaar samenwerkten.

Met nog één provincie te gaan is wel de balans op te maken van de collegevorming. Tot nu toe zijn er 42 mannen en 15 vrouwen aangewezen als gedeputeerde. Als we aannemen dat Zeeland weer vier gedeputeerden krijgt, komt het totaal op 61.

CDA en VVD leveren met 15 gedeputeerden de meeste bestuurders. D66 volgt op afstand met 10.

Verdeling aantal gedeputeerden per partij

VVD15
CDA15
D6610
SP8
PvdA6
ChristenUnie3
GroenLinks2
SGP1
FNP1

VVD en CDA in meeste provincies

De grootste politieke verschuiving komt voor rekening van Groningen. VVD en PvdA kregen van de kiezer de rekening gepresenteerd voor hun opstelling in de kwestie van de gaswinning en de aardbevingen. Zij verdwenen uit het provinciebestuur. Hun plaatsen zijn ingenomen door SP, CDA en ChristenUnie.

Ook in Noord-Brabant deed zich een kleine revolutie voor: voor het eerst in de geschiedenis doet het CDA niet mee in het bestuur. Gedeputeerden van PvdA en D66 zijn daarvoor in de plaats gekomen.

De PvdA op zijn beurt doet niet meer mee in Friesland en Flevoland en is opgevolgd door VVD en SP (Friesland) en D66 en SP (Flevoland).

VVD en CDA zijn in de meeste provincies vertegenwoordigd in het college. De VVD ontbreekt alleen in Groningen en het CDA in Noord-Brabant. Het aantal gedeputeerden varieert nogal per provincie. Kleinere provincies als Drenthe, Flevoland en Utrecht hebben er 4, Limburg valt op met 7 gedeputeerden.

Bestuur en aantal gedeputeerden per provincie

Provinciegedeputeerden
GroningenSPCDAD66GroenLinksChristenUnie5
FrieslandVVDCDASPFNP5
DrentheVVDCDAPvdAChristenUnie4
OverijsselVVDCDAD66ChristenUnie5
GelderlandVVDCDAD66PvdA6
UtrechtVVDCDAD66GroenLinks4
FlevolandVVDCDAD66SP4
Noord-HollandVVDCDAD66PvdA6
Zuid-HollandVVDCDAD66SP5
ZeelandVVDCDAPvdASGP4
Noord-BrabantVVDSPD66PvdA6
LimburgVVDCDAD66PvdASP7

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl