In België worden steeds meer motorbendes gesignaleerd
NOS Nieuws

België bang voor komst motorbendes

België is bang dat er meer motorbendes naar het land komen nu Nederland en Duitsland hard optreden tegen de motorclubs. Minister Jambon van Binnenlandse Zaken laat onderzoeken of hij motorbendes die criminele feiten plegen, kan laten verbieden.

"In Nederland en Duitsland was er echt een plaag die er bij ons veel minder was. Onze buurlanden hebben actie ondernomen en zoals het wel vaker gaat in de bestrijding van criminaliteit, heb je een verdringingseffect en zoeken de bendes andere wegen op. Blijkbaar zijn er nu de eerste tekenen dat de motorbendes wel eens naar hier zouden kunnen afzakken", zei Jambon tegen de VRT.

Burgemeester Raf Terwingen van grensplaats Maasmechelen sloeg enkele dagen geleden alarm over motorbendes in zijn stad. Hij denkt dat er in zijn stad een niet-officieel chapter is. Daar reageerde Jambon volgens Terwingen in eerste instantie nogal laconiek op. "Maar nu is hij kennelijk wakker geschud door de de actie eerder deze week tegen motorclub Bandidos in Nederland."

Volgens Terwingen is er de laatste tijd veel beweging van Nederland naar België toe door leden van motorbendes. Dat gebeurt in zijn gemeente in de buurt van Maastricht, maar ook rond Antwerpen vestigen zich meer en meer clubs.

Personele middelen

De politie maakt een analyse van de situatie in Maasmechelen en volgende week is er overleg tussen de burgemeesters van de grensgemeenten en de minister van Binnenlandse Zaken. Tijdens dat overleg wordt gesproken over maatregelen die genomen kunnen worden binnen de huidige regelgeving.

Burgemeester Terwingen denkt dat er een wettelijk kader moet komen om de clubs "aan te pakken en uit te roeien". Daarnaast moeten de betrokken gemeenten de middelen krijgen om concreet actie te ondernemen. Personele middelen bijvoorbeeld zodat er veel politie kan worden ingezet.

Vuurwerkbommen

Als de huidige regelgeving niet genoeg mogelijkheden biedt de motorbendes aan te pakken wil minister Jambon de wet aanpassen om de motorbendes, net als in Duitsland, te kunnen verbieden.

De Nederlandse politie pakte eerder deze week twintig leden van de motorbende Bandidos op in Limburg. Daarbij werden onder meer zware wapens en vuurwerkbommen in beslag genomen en een drugslaboratorium opgerold.

Blijkbaar zijn er nu de eerste tekenen dat de motorbendes wel eens naar hier zouden kunnen afzakken.

Minister Jambon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl