NOS Nieuws

Van Rijn: oordeel is aan de Kamer

Van Rijn denkt niet aan aftreden

Staatssecretaris Van Rijn wil niet ingaan op vragen over zijn politieke positie. Tot nu toe kon Van Rijn nog rekenen op steun van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en CDA, maar door de aanhoudende pgb-problemen is hij niet meer zo zeker van dit krediet.

Van Rijn heeft altijd gezegd dat hij een brede steun in de Kamer wil hebben voor een ingrijpende wijziging als die rond de pgb's. Op de vraag of hij vertrekt als de oppositiepartijen hem laten vallen, zei hij: "Ik heb heel goed geleerd dat je op als-vragen nooit antwoord moet geven".

Ook wil hij niet zeggen dat hij nog de juiste man op de juiste plaats is. "Dat is niet aan mij om te oordelen. Dat is een oordeel van anderen in de Kamer en dat zullen we moeten afwachten."

Motie overleefd

De positie van Van Rijn is onder druk komen te staan door de aanhoudende problemen rond de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten. Hij kreeg in maart een motie van wantrouwen tegen zich, maar die werd niet door de volledige oppositie gesteund.

Volgende week donderdag debatteert de Kamer voor de zesde keer dit jaar over de pgb-problematiek. Het debat zou eigenlijk afgelopen woensdag gehouden worden, maar dat werd uitgesteld, omdat de PvdA meer voorbereidingstijd wilde.

Wat zou je ermee oplossen als Van Rijn vervangen wordt door iemand anders? Als er iemand deskundig is, is hij het.

Premier Rutte

Premier Rutte heeft vertrouwen in het debat van volgende week. "Ik ga ervan uit dat Kamerleden niet uit zijn op een rel, maar zich zullen richten op de inhoud." Volgens de premier is Van Rijn de juiste man om de problemen op te lossen. "Wat zou je ermee oplossen als Van Rijn vervangen wordt door iemand anders?"

Excuses

De staatssecretaris herhaalde vandaag dat de problemen met uitbetaling van persoonsgebonden budgetten niet zomaar zijn opgelost. Hij zei dat hij "best nog een tijd" bezig zal zijn met het doorvoeren van herstellingen en verbeteringen rond de betalingen.

De uitbetaling van het pgb is sinds 1 januari de taak van de Sociale Verzekeringsbank. Sindsdien klagen zorgverleners dat ze te laat of niet worden betaald. De SVB maakte daar gisteren excuses voor tijdens een hoorzitting. Van Rijn deed dat eerder ook al.

Rutte: wat los je op met wegsturen Van Rijn?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl