Premier Cameron sprak vandaag in Berlijn met bondskanselier Merkel
NOS Nieuws

Cameron vindt dat Blatter moet opstappen

De Britse premier Cameron vindt dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter moet opstappen. "Hoe sneller, hoe beter", zei hij daarbij.

De FIFA ligt al jaren onder vuur, omdat de organisatie en veel bestuursleden corrupt zouden zijn. Woensdag kwam de zaak in een stroomversnelling door de arrestatie van zeven bestuursleden in Zürich, bij een gezamenlijke actie van de Zwitserse politie en de Amerikaanse FBI.

Verkiezing

De leden van de FIFA kiezen vandaag een nieuw bestuur. Cameron zei dat de organisatie zijn geloofwaardigheid alleen kan herstellen als Blatter niet opnieuw tot voorzitter wordt gekozen. Blatter ziet zichzelf juist als de man die de schoonmaak bij de FIFA moet leiden.

Cameron is het daar totaal mee oneens: "Je kunt binnen een organisatie bij beschuldigingen van corruptie van deze omvang en deze schaal niet doen alsof de zittende leider de juiste persoon is om de organisatie verder te helpen".

Ook het Britse corruptie-onderzoeksbureau SFO doet onderzoek naar corruptie bij de FIFA. Een woordvoerder zei tegen de BBC dat de Britse onderzoekers zich graag aansluiten bij het Zwitserse en Amerikaanse onderzoek.

Merkel

Ook de Duitse bondskanselier Merkel voegt zich in het rijtje van politici dat zich over het FIFA-schandaal heeft uitgelaten. "Waar het mij om gaat, is dat de corruptie daar gestopt wordt, dat er transparantie komt. Dat is absoluut noodzakelijk."

De Russische president Poetin heeft zich juist achter Blatter opgesteld. Hij vindt dat de VS geen rechtsmacht heeft om een onderzoek tegen de FIFA te beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl