Een foto die het ministerie van Informatie van Myanmar op Facebook heeft gezet
NOS Nieuws

Boot met 727 vluchtelingen onderschept door Myanmar

Voor de kust van Myanmar heeft de marine van dat land een boot onderschept met 727 mensen aan boord. De nationaliteit van de opvarenden is onduidelijk. Volgens het ministerie van Informatie van Myanmar gaat het om Bengalen. Het regime gebruikt die term voor zowel immigranten uit Bangladesh als voor de Rohingya, de islamitische minderheid in Myanmar die blootstaat aan ernstige discriminatie en vervolging.

De boot wordt nu naar een marinebasis gebracht waar moet worden vastgesteld waar de opvarenden vandaan komen. Onder hen zijn 74 vrouwen en 45 kinderen.

Conferentie

Juist vandaag was in Thailand een conferentie begonnen van de meest betrokken landen over migranten die de laatste weken vanuit Myanmar en Bangladesh proberen om Maleisië en Indonesië te bereiken. Er zijn al ruim 3000 mensen die daarin zijn geslaagd. Naar schatting 2600 mensen zijn nog op drift op zee.

Myanmar, het vroegere Birma, heeft volgens een Thaise functionaris ingestemd met een plan om de vluchtelingencrisis aan te pakken. In dat plan staat onder meer dat de oorzaken van de vluchtelingencrisis in de gebieden van herkomst van de migranten moeten worden aangepakt. Zo moeten "de mensenrechten volledig worden gerespecteerd" en moet er in economische ontwikkeling worden geïnvesteerd.

Een klein deel van de migranten is afkomstig uit Bangladesh, die proberen te ontkomen aan de armoede in dat land. Maar de meesten zijn Rohingya, een minderheid van ruim een miljoen mensen in Myanmar die door dat land niet als volwaardige burgers worden gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl