Zorgen om 'Charlie Charlie'-rage op internet

'Als de potloden bewegen, is het de wind'

Op sociale media en sommige scholen is een nieuwe rage hét gespreksonderwerp van dit moment. Jongeren delen massaal filmpjes en ervaringen over de 'Charlie Charlie Challenge', een spel waarbij een Mexicaanse geest antwoord moet geven op vragen.

Het spel is omstreden; in Nederland trekken scholen aan de bel omdat het leerlingen bang zou maken.

Duizenden jongeren zijn inmiddels aan het spelen geslagen en delen hun ervaringen op het web. In Nederland zijn het vooral kinderen in de onderbouw die interesse in het spel tonen. Maar er zijn ook kinderen die er angstig van worden en geen nee durven zeggen als hun gevraagd wordt mee te doen.

Verschillende scholen hebben ouders een mail of brief gestuurd, waarin zij informatie geven over Charlie Charlie Challenge. Ouders wordt ook gevraagd gesprekken met hun kinderen te voeren over dit fenomeen en hen te wijzen op de impact die het spel kan hebben.

Het spel doet denken aan het vroegere 'glaasje draaien' of het oproepen van geesten met het zogeheten Ouija bord. Om het te spelen zijn alleen een stuk papier en wat potloden (of pennen) nodig. De potloden worden in een kruis op het papier gelegd, waar 'ja' en 'nee' op staat geschreven. Bij het stellen van een vraag aan de geest, moeten de potloden gaan bewegen en op die manier antwoord geven.

Bij aanvang van het spel wordt de geest opgeroepen met "Charlie, Charlie, kunnen we spelen?". Geven de potloden "ja" aan, dan kan het spel beginnen. Om het spel te beëindigen moeten de spelers tegelijk "Charlie, Charlie, kunnen we stoppen" roepen.

Ouija bord

De Charlie Charlie Challenge, of varianten daarvan, bestaat al een paar jaar, maar pas deze week kwam er grote belangstelling voor. Op Twitter begonnen enkele twitteraars met het gebruik van de hashtag #CharlieCharlieChallenge. Ook een aantal grote sociale mediabedrijven in de VS brachten het spel onder de aandacht.

De claim is dat het spel uit Mexico komt en dat Charlie de geest is van een overleden Mexicaanse jongen. "Maar er is helemaal geen geest in Mexico die Charlie heet", zegt Maria Elena Navez van BBC World. "Mexicaanse geesten zijn vaak Amerikaanse verzinsels", zegt ze.

Op video's op internet is te zien dat mensen zich rot schrikken als de potloden gaan bewegen. Critici van het spel zeggen dat daarvoor een logische verklaring is: de zwaartekracht en de positie van de potloden zorgen ervoor dat ze op een bepaald moment uit zichzelf gaan bewegen.

Van de komst van een geest zou geen sprake zijn, maar er zijn natuurlijk altijd mensen die er wel in geloven...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl