Microscoop-opname van het MERS-virus
NOS Nieuws

Eerste geval van MERS-virus in China

In China is voor het eerst het MERS-coronavirus vastgesteld bij een patiënt. Het gaat om een 44-jarige Zuid-Koreaanse man die via Hongkong naar de provincie Guangdong in het uiterste zuidoosten van China is gereisd.

De Zuid-Koreaan is de zoon van een andere Zuid-Koreaanse patiënt met MERS. De man was vrijwillig in quarantaine gegaan in zijn eigen huis, maar verliet dat voor een vakantie in China.

Sinds 20 mei is bij tien Zuid-Koreanen het MERS-coronavirus vastgesteld. Alle besmettingen zijn terug te voeren op één patiënt. Deze 68-jarige man is begin mei na een reis naar Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië besmet met MERS teruggekeerd naar Zuid-Korea. Hij heeft medisch personeel dat hem verzorgde en familieleden besmet. Alle Zuid-Koreaanse patiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen of in quarantaine thuis.

Saoedi-Arabië

Het Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) is in september 2012 voor het eerst vastgesteld in Saudi-Arabië. Het virus hoort tot de familie van de coronavirussen, net als enkele veel voorkomende verkoudheidsvirussen en het SARS-virus. Intussen zijn er wereldwijd 1135 in het laboratorium bevestigde gevallen van MERS. Ten minste 427 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van infecties door MERS.

Infecties door MERS zijn niet makkelijk te herkennen. De symptomen verschillen in eerste instantie niet van die van infecties door andere virussen of bacteriën: verkoudheden, hoest, koorts, ademhalingsproblemen. Maar MERS kan voor zeer ernstige luchtwegproblemen zorgen die levensbedreigend kunnen zijn.

Dromedarissen en kamelen

Het staat niet vast hoe mensen besmet raken met MERS. De meest waarschijnlijke theorie is dat dromedarissen en kamelen het overdragen op mensen. De overdracht van mens op mens gebeurt niet zo makkelijk. Als daar toch sprake van is, gebeurt het meestal in het ziekenhuis tussen patiënten en medisch personeel of tussen kamergenoten. Artsen en verpleegkundigen moeten daarom bij een verdenking van MERS extra voorzorgsmaatregelen nemen om zich te beschermen.

De WHO adviseert om geen rauwe melk of urine te drinken van dromedarissen en kamelen en om alleen goed gegaard vlees te eten. Het drinken van urine van kamelen en dromedarissen komt voor in sommige moslimlanden. Volgens een overlevering zou het een heilzame werking hebben.

In Nederland is in 2014 bij twee patiënten MERS vastgesteld. Het ging om een man en een vrouw die samen een reis naar Saudi-Arabië gemaakt hebben. De vrouw bezocht er onder meer een dromedarissenboerderij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl