FIFA-voorzitter Sepp Blatter bij zijn openingstoespraak voor het FIFA-congres in Zürich
NOS Voetbal

Blatter: crisis door rancune toewijzing WK's

De crisis binnen de FIFA komt voort uit rancune over de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Dat suggereerde FIFA-voorzitter Sepp Blatter in zijn openingstoespraak van het congres waarbij de verkiezing van de FIFA-voorzitter op het programma staat.

"Als twee andere landen uit de envelop waren gekomen, dan zouden we nu niet deze problemen hebben", sneerde de 79-jarige Blatter indirect naar de Verenigde Staten en andere kritische landen, zoals Engeland en Nederland. "Het is niet goed dat dit allemaal twee dagen voor de presidentsverkiezingen van de FIFA naar boven komt. Ik ga het woord toeval niet gebruiken, maar je kunt wel je vraagtekens plaatsen."

WK 2018 en 2022 controversieel

In 2010 werden de Verenigde Staten, net als Zuid-Korea, Japan en Australië, gepasseerd voor het WK van 2022. Voor het WK 2018 waren Engeland, Spanje/Portugal en Nederland/België kandidaat.

De Zwitserse justitie heeft deze week een onderzoek geopend naar de toewijzing van die WK's. Ook bij de toekenning van het WK in 2010 aan Zuid-Afrika is smeergeld betaald, zo blijkt uit een aanklacht van de Amerikaanse justitie.

De FIFA-voorzitter weet zich gesteund door de Russische president Poetin, die zich gisteren in vergelijkbare bewoordingen uitliet. Greg Dyke, voorzitter van de Engelse FA, dreigde eerder vandaag met een boycot van het WK in Rusland indien Blatter herkozen zou worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl