Joris Voorhoeve tijdens de parlementaire enquête in 2002
NOS Nieuws

Voorhoeve: wij hebben Dutchbat niet verraden

Nederland heeft Dutchbat niet verraden, zegt Joris Voorhoeve. De oud-minister van Defensie is boos over de conclusie die vandaag in De Telegraaf wordt getrokken.

"De feiten die in de krant worden genoemd zijn al lang bekend. Ja, ik annuleerde de luchtsteun, maar pas toen het geen zin meer had. Daarvóór waren we juist voorstander van luchtsteun."

Verraden

De Telegraaf schreef het verhaal op van Bart Wagenaar, oud-luchtmachtofficier in het Defensie Crisis Beheersingscentrum. Hij zegt in de krant dat Voorhoeve de derde luchtaanval op Srebrenica stopte. De Telegraaf zette daar de kop 'Dutchbat verraden' boven.

Voorhoeve: "Dat van die luchtsteun is oud nieuws. Iedereen mag het verhaal opnieuw oprakelen, maar dit alles staat al in de rapporten van het NIOD. Ik weerleg de suggestie dat wij Dutchbat verraden zouden hebben. Dit verhaal is totaal vals en onjuist."

Telefoontje

Bovendien heeft de krant het moment van de annulering onjuist, zegt Voorhoeve. "Ik pleegde dat telefoontje pas toen de enclave al was gevallen."

Defensieminister Hennis zegt dat het telefoontje van Voorhoeve in feite onnodig was, omdat het besluit om de luchtsteun te staken in feite al was genomen. Ze erkent dat dit een gevoelig onderwerp blijft, maar ze verwijst naar het onderzoek van het NIOD, dat hier ook al aandacht aan besteedde.

Hennis over Srebrenica

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl