Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid
NOS Nieuws

Zorgbudget gemeenten niet gekort

De geplande korting op het zorgbudget van gemeenten gaat niet door. Ook blijft het budget de komende jaren stabiel, heeft staatssecretaris Van Rijn afgesproken met voorzitter Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Gemeenten zijn vanaf dit jaar verantwoordelijk voor de financiering van lichte zorgtaken, zoals de thuishulp en dagbesteding. De budgetten zijn vastgesteld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Van Rijn wilde dat budget variabel maken, afhankelijk van de zorgkosten van het Rijk. Ook zou het budget volgens de gemeenten voor dit jaar met 270 miljoen euro worden verminderd. Dit plan leidde tot groot verzet onder de gemeenten.

Voldoende basis

Nu is de korting van de baan en krijgen de gemeenten een vast budget voor de WMO. Volgens Van Rijn is er voor de komende jaren voldoende basis voor de gemeentes om hun zorgtaken goed te kunnen uitvoeren.

Jorritsma is tevreden. "Ik ben het heel erg met de staatssecretaris eens dat er stabiliteit moet zijn. Het kan niet zo zijn dat het budget van jaar tot jaar schommelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl