NOS Nieuws

Wiebes trots op afspraken met multinationals

Wiebes heeft niks te verbergen voor Europarlement

Staatssecretaris Wiebes is trots op de afspraken die de Belastingdienst met bedrijven maakt over de hoogte van belastingen. Vanmiddag komt een onderzoekscommissie van het Europees Parlement naar Nederland. De commissie wil weten hoe vaak dit soort afspraken voorkomt. De verdenking is dat multinationals handig gebruik maken van verschillen tussen landen.

Wiebes benadrukt dat hij niets te verbergen heeft en er alle belang bij heeft om uit te leggen hoe het in Nederland werkt. Volgens hem gaan de afspraken van de Belastingdienst met de bedrijven helemaal volgens de regels.

Nette praktijk

De staatssecretaris spreekt van een "nette solide ruling-praktijk". Volgens Wiebes is er geen sprake van cadeautjes aan grote bedrijven en is door de afspraken vooraf duidelijk waar iedereen zich aan moet houden. Wiebes herhaalt dat Nederland geen belastingparadijs is.

De staatssecretaris erkent wel dat verschillen tussen belastingstelsels in verschillende landen leiden tot belastingontwijking. "Dat is slecht voor Europa, slecht voor Nederland en slecht voor de belastingmoraal." Volgens hem is het goed om het over die verschillen te hebben en hij vindt het bezoek van de commissie dan ook een goed initiatief. "Waar misbruik is, moeten we ingrijpen en we moeten harmoniseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl