Sepp Blatter tijdens zijn openingstoespraak
NOS Nieuws

Blatter benadrukt respect en fair play

In Zürich is het congres begonnen waar vanmiddag een nieuwe FIFA-voorzitter wordt gekozen. Via deze link is de verkiezing rechtstreeks te volgen.

De huidige voorzitter van de wereldvoetbalbond Blatter heeft het congres geopend. Blatter is zelf één van de twee kandidaten voor die functie. Hij is in staat om de problemen waarin de FIFA verkeert op te lossen, zei hij in zijn openingstoespraak.

Blatter riep de afgevaardigden van de 209 aangesloten landen op om eensgezind te opereren. "Ik doe een beroep op uw teamgeest, zodat we samen kunnen optrekken. We zijn bijeen om de problemen aan te pakken", aldus de 79-jarige Blatter.

Hij voegde er wel aan toe dat dat "misschien niet gemakkelijk is." De FIFA is diep verdeeld over de toekomst: de meeste Europese landen willen niet verder met Blatter, de Aziatische en Afrikaanse waarschijnlijk wel.

Kernwaarden

De omstreden voorzitter benadrukte de kernwaarden van de FIFA. "Discipline, respect en fair play. Die zullen hier vandaag de boventoon voeren."

Blatter verwees ook naar de invallen en arrestaties van afgelopen week, toen zeven FIFA-officials werden opgepakt, onder wie Blatters plaatsvervanger Jeffrey Webb. "De gebeurtenissen van woensdag hebben een echte storm ontketend."

Geheim

De afgevaardigden kiezen vanmiddag in een hoofdelijke, geheime stemming de nieuwe voorzitter: Blatter of de Jordaanse prins Ali. Als een kandidaat in de eerste ronde een tweederde meerderheid haalt is hij meteen gekozen. Zo niet, dan is er een tweede ronde nodig waarin een meerderheid van 105 stemmen voldoet.

Blatters toespraak werd kort onderbroken door twee vrouwen die met een Palestijnse vlag zwaaiden en eisten dat Israël wordt geschorst als lid van de FIFA. Ze werden uit de zaal verwijderd.

Deel artikel: