Een boortoren van de NAM bij 't Zand
NOS Nieuws

Gaswinning ten oosten van Groningen-stad kan doorgaan

De gaswinning bij Eemskanaal ten oosten van de stad Groningen hoeft niet te worden beperkt. Dat zegt de Raad van State in een voorlopige uitspraak. Inwoners van die stad hadden de Raad gevraagd om het besluit tot gaswinning in op deze locatie terug te draaien, in verband met de kans op aardbevingen. De Raad van State vindt dat op dit moment niet nodig.

De voorzieningenrechter van de afdeling bestuursrechtspraak baseert zich op onderzoek van Staatstoezicht op de Mijnen. Daaruit blijkt dat de seismische activiteit in de periode 2013-2014 niet afnam, hoewel er in 2014 23 procent minder gas werd gewonnen. Volgens de klagers deugt dat onderzoek niet.

De rechter vindt dat ze dat onvoldoende aannemelijk hebben gemaakt. Omdat niet is aangetoond dat de kans op aardbevingen afneemt als er minder gas wordt gewonnen, hoeft de gaswinning van de rechter niet worden beperkt.

Loppersum

Verder constateert de raad dat de gaswinning bij het cluster Eemskanaal toch al is afgenomen door de tijdelijke stillegging van de gaswinning bij Loppersum. Eemskanaal-gas heeft een andere samenstelling dan ander gas uit het Groningen.

Om het toch te kunnen gebruiken, wordt het met gas uit Loppersum gemengd. Nu het Loppersumse gas niet beschikbaar is, heeft de NAM de winning bij Eemskanaal fors moeten verminderen.

Meer tijd

Voor een grondige beoordeling is meer tijd nodig, zegt de Raad van State. In september wordt de zaak opnieuw behandeld. Dan is er tijd om veertig beroepschriften uitgebreid te behandelen. Later dit jaar volgt een definitieve uitspraak.

In april besloot de raad dat de gasputten bij Loppersum voorlopig dicht moeten. Er mogen alleen nog kleine hoeveelheden gas worden gewonnen, zodat de putten in bedrijf blijven. Ook over de gaswinning bij Loppersum volgt dit jaar een definitieve uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl