Een arts bezoekt een bedlegerige vrouw in een aanleunwoning
NOS Nieuws

Onbegrepen zieken lijden evenveel als 'officiële' zieken

Mensen die een ziekte hebben die niet erkend is, hebben evenveel klachten als mensen die een wel erkende ziekte hebben. Patiënten met bijvoorbeeld het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of fibromyalgie hebben het even zwaar als mensen die multiple sclerose (MS) of reumatoïde artritis hebben.

Hoogleraar psychosomatiek Judith Rosmalen aan het Universitair Medisch Centrum Groningen concludeert dat na onderzoek. 'Hun gezondheidsprobleem is net zo groot", zegt Rosmalen in Trouw.

Onbegrepen

Rosmalen ondervroeg 90.000 Nederlanders, die lijden aan één van zes geselecteerde ziekten. Drie daarvan zijn onbegrepen ziekten, die ook wel SOLK worden genoemd: somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten.

Patiënten met CVS blijken evenveel beperkingen te hebben als MS-patiënten. Ook hebben ze even veel sociale gevolgen, zoals niet kunnen werken.

In de krant zegt Rosmalen te betreuren dat nog steeds veel meer aandacht uitgaat naar de erkende ziekten. "Artsen vinden mensen met onbegrepen klachten vaak lastig. Ze staan ook vaak met lege handen: er zijn niet veel behandelingen die bewezen werkzaam zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl