Sepp Blatter en Ali Bin al Hussein op een persconferentie in 2014
NOS Nieuws

Hoe gaat de FIFA-stemming in zijn werk?

Sepp Blatter of prins Ali? De afgevaardigden van de 209 FIFA-landen moeten vandaag in Zürich een nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond kiezen.

Het FIFA-congres begint om 09.30 uur en de stemming is naar verwachting pas aan het eind van de middag. De verkiezing van de nieuwe FIFA-voorzitter zal bovendien wel even duren, aangezien alle 209 delegaties hun stem mogen uitbrengen.

"De landen worden afgeroepen op alfabetische volgorde", zegt correspondent Jeroen Wollaars. "Al die mannen komen dan een voor een naar voren en doen hun stem in een bus. Dat duurt naar schatting een uur of twee." De stemming is geheim, het is dus niet bekend wie op welke kandidaat heeft gestemd.

Meerderheid

Als iedereen aan de beurt is geweest, worden de stemmen hardop geteld. In de eerste ronde heeft Blatter of prins Ali tweederde van de stemmen nodig om te winnen. Zodra een van beiden 140 landen achter zich heeft, is de winnaar duidelijk.

Mocht dat niet lukken, dan komt er een tweede stemronde. Daarin hebben beide heren aan een simpele meerderheid van 105 stemmen genoeg.

Bij de vorige voorzittersverkiezing vier jaar geleden was het tegen 18.00 uur duidelijk dat Blatter genoeg stemmen had voor zijn herverkiezing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl