Vluchtelingen krijgen van de Myanmarese politie water
NOS NieuwsAangepast

Maleisië organiseert top over vluchtelingencrisis

Maleisië heeft de leiders van Indonesië, Thailand en Myanmar uitgenodigd voor een top over de vluchtelingencrisis in Zuidoost-Azië. Maleisië deed dat op een bijeenkomst in de Thaise hoofdstad Bangkok waar vertegenwoordigers van zeventien Aziatische landen over de kwestie praten. Een datum voor de top in Maleisië is nog niet gepland.

Bij de opening van de bijeenkomst in Bangkok zei de Thaise minister van Buitenlandse Zaken dat de vluchtelingenstroom alarmerende vormen heeft aangenomen.

Thailand heeft de VS toestemming gegeven om met militaire vliegtuigen te zoeken naar bootvluchtelingen. Het Amerikaanse leger voerde al verkenningsvluchten uit voor de kust van Maleisië.

Mensensmokkelaars

Duizenden vluchtelingen uit Bangladesh en Myanmar, het vroegere Birma, hebben de afgelopen tijd geprobeerd landen als Thailand, Maleisië en Indonesië te bereiken. Enkele duizenden anderen zouden nog op zee ronddobberen.

Onlangs werden in het grensgebied van Maleisië en Thailand 139 graven gevonden met de lichamen van vluchtelingen. Ze lagen in kampen die jarenlang zijn gebruikt door mensensmokkelaars.

Elders

Aanvankelijk hielden de landen de vluchtelingen tegen, maar vorige week toonden Maleisië en Indonesië zich bereid 7000 vluchtelingen tijdelijk op te nemen. Ze zouden dan binnen een jaar wel elders moeten worden geplaatst. Thailand verklaarde zich bereid humanitaire hulp te geven, maar de vluchtelingen zouden niet lang kunnen blijven.

Veel van de vluchtelingen komen uit Myanmar en behoren tot de islamitische Rohingya-minderheid. Die wordt in Myanmar achtergesteld, vervolgd en verjaagd.

Op de bijeenkomst in Bangkok wordt geen groot, bindend plan van aanpak verwacht, omdat veel landen geen ministers hebben gestuurd, maar alleen hoge ambtenaren. De bijeenkomst duurt een dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl