Prins Ali bin Al-Hussein en Sepp Blatter
NOS Nieuws

FIFA kiest voorzitter: Blatter vs prins Ali

Afvaardigingen van 209 voetbalbonden kiezen vandaag op het 65e FIFA-congres de nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond. De twee gegadigden zijn de omstreden voorzitter Blatter en prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië. Voordat het corruptieschandaal bij de FIFA losbarstte was Blatter de gedoodverfde favoriet; de vraag is in hoeverre hij die rol nog kan waarmaken.

Voordat er wordt gestemd, krijgen Blatter en prins Ali allebei vijftien minuten spreektijd. De stemming is geheim. Het wordt niet bekend welk land op wie heeft gestemd.

In de eerste ronde is tweederde van de stemmen genoeg om voorzitter te worden. Als dat niet het geval is, heeft een kandidaat in de tweede ronde genoeg aan een meerderheid van 105 stemmen.

Steun

Blatter hoopt op een vijfde termijn. Hij weigert na het corruptieschandaal op te stappen en noemt zichzelf de juiste man om de FIFA door deze woelige tijden te loodsen. Hij gaat ervan uit dat hij wordt herkozen, maar door de corruptiezaak is dat niet zeker.

De Zwitser kan naar verwachting rekenen op de steun van meer dan honderd bonden. Zijn rivaal komt volgens een schatting van de Europese bond UEFA uit op iets minder dan honderd stemmen. Prins Ali zou vooral veel stemmen krijgen binnen Europa, Blatter wordt door veel landen in Azië en Afrika gesteund.

De congresdag begint om 09.30 uur. De verkiezing van de voorzitter staat als een van de laatste punten op de agenda.

Borgtocht

Een van de gearresteerde FIFA-officials, voormalig vicevoorzitter Jack Warner, is vannacht op borgtocht vrijgelaten. De FBI verdenkt hem van het aannemen van negen miljoen euro aan smeergeld. In ruil daarvoor zou hij op Zuid-Afrika hebben gestemd bij de toewijzing van het WK 2010.

Warner had zichzelf aangegeven nadat de VS een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd. Hij meldde zich op het eiland Trinidad en werd daar verhoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl