Rebellen van Jaish al Fatah
NOS Nieuws

Syrische provincie Idlib valt in handen van rebellen

Een coalitie van rebellen zegt het Syrische leger in de stad Ariha te hebben verdreven. Ariha was een van de laatste machtsbases van de militairen van het Assad-regime in de westelijke provincie Idlib.

De stad is ingenomen door de rebellencoalitie Jaish al Fatah, een alliantie van jihadistische groeperingen onder leiding van het Al Nusra-front. De rebellen krijgen in hun strijd tegen het bewind van president Assad steun van Saudi-Arabië, Turkije en Qatar. Het sjiitische Iran steunt president Assad.

Een bron binnen het Syrische leger bevestigt tegen persbureau Reuters dat regeringsmilitairen zich hebben teruggetrokken op posities buiten de stad, na zware gevechten met strijders van Al Nusra. Volgens rebellen liggen er in het stadscentrum talrijke lichamen.

Latakia

Rebellen hebben de afgelopen tijd meer terrein gewonnen in het noordwesten van Syrië. Onder meer de steden Idlib en Jisr al-Shughour werden ingenomen. De regio Idlib grenst aan Turkije en aan de provincie Latakia, waar veel alawieten wonen, de sjiitische minderheid in Syrië waartoe ook president Assad behoort.

De stad Ariha, waar 80.000 mensen hebben gewoond, ligt op een belangrijke route tussen Idlib en Latakia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl