NOS Nieuws

Oud-voorzitter Huis van Afgevaardigden aangeklaagd

  • AFP
    Dennis Hastert
  • AFP
    Hastert (rechts) tijdens een toespraak van president Bush in 2006

In de Verenigde Staten is voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Dennis Hastert aangeklaagd. Justitie heeft aanwijzingen dat de 73-jarige Republikein verdachte banktransacties heeft gedaan. Ook zou hij hebben gelogen tegen de FBI.

Justitie verdenkt hem van het opnemen van 952.000 dollar in cash. Hij nam de afgelopen jaren vaak bedragen onder de 10.000 dollar op. Daarmee onttrok hij zich aan het toezicht van de bank, want die moet bij de autoriteiten melding maken van transacties boven de 10.000 dollar.

Zwijggeld

Naar verluidt gaat het om zwijggeld. Hastert was van 1965 tot 1981 leraar en sportcoach en zou iemand geld geven om te zwijgen over ‘wangedrag’, meldt persbureau AP. Details over de zaak of de relatie tussen de twee zijn niet bekend.

Tijdens een verhoor van de FBI zei Hastert dat hij het geld zelf hield, maar dat geloven de autoriteiten niet. Hij wordt daarom ook verdacht van het afleggen van een valse verklaring.

Gevangenis

De Republikein was acht jaar lang een van de machtigste mannen van de VS. Als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden was hij van 1999 tot en met 2007 tweede in de lijn van opvolging van de president.

Als Hastert wordt veroordeeld, kan hij jarenlang achter de tralies belanden en een boete krijgen van honderdduizenden dollars.

Hastert heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl