Bert Meerstadt, oud NS-directeur, verschijnt voor de parlementaire enquetecommissie FYRA
NOS Nieuws

NS-baas wist niet van negatief advies over Fyra

Oud-NS-topman Bert Meerstadt wist niet voordat de Fyra ging rijden dat er adviezen waren waarin stond dat er nog grote problemen met de trein waren. Hij heeft die stukken pas gelezen nadat de treinen al waren afgedankt, zei hij tegen de parlementaire enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt.

Volgens de commissie blijkt uit de stukken dat de treinen kort voor de ingebruikname voor slechts eenderde inzetbaar waren. Dat werd als te gering gezien om een commerciële prestatie te leveren.

Ook zou door de lage inzetbaarheid een gedegen opleiding van de machinisten die op de trein moesten gaan rijden in gevaar komen.

Een mening

De commissie wilde van Meerstadt weten waarom ervoor gekozen is de Fyra te laten rijden, als er dit soort analyses lagen. De vroegere NS-directeur zei dat het niet aan hem was daar een mening over te hebben, omdat hij de stukken indertijd niet kende.

Volgens Meerstadt heeft hij de stukken pas gelezen bij de eigen evaluatie van NS naar de Fyra-problemen. De oud NS-topman zegt dat in de stukken ook staat hoe de problemen zouden worden opgelost. "Als ik ze zo lees is voor alle vragen een oplossing gevonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl