NOS Wielrennen

Zege Gilbert, Contador loopt uit

Gilbert soleert naar zege in achttiende etappe

Philippe Gilbert heeft de achttiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Belg reed in de slotfase weg uit een kopgroepje en bereikte na 170 kilometer (van Melide naar Verbania) solo de streep. Rozetruidrager Alberto Contador liep verder uit op zijn concurrenten.

Na 45 kilometer gingen veertien renners in de aanval,onder wie Gilbert, Pieter Weening,Damiano Cunego en Sylvain Chavanel. Na een val van Roberto Ferrari en Cunego (de Giro-winnaar van 2004 stapte af) bleven er vooraan twaalf man over.

In de aanloop naar de enige berg van de dag, de Monte Ologno (eerste categorie) kwamen in het peloton twintig renners ten val. Contador zag dat Mikel Landa werd opgehouden en ging er solo vandoor.

Kruijswijk bij Landa

Steven Kruijswijk probeerde aan te haken, maar moest Contador laten gaan. De man in het roze had al snel een minuut op de groep met z'n grootste concurrenten.

Op de flanken van de Monte Ologno viel de kopgroep uit elkaar: vooraan bleven David de la Cruz, Kanstantin Sivtsov, Amaël Moinard en Francesco Bongiorno over. Op zeven minuten kreeg Contador gezelschap van Ryder Hesjedal (tiende in de stand) en diens ploeggenoot Davide Villella.

Met nog 20 kilometer voor de boeg kwam Gilbert bij de vier vooraan en hij ging erop en erover. In de 11 kilometer lange afdaling naar Verbania pakte hij een halve minuut en dat was genoeg voor z'n tweede ritzege. Contador finishte op 6.05 en de groep met Landa, Fabio Aru en Kruijswijk op 7.18.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl