NOS Voetbal

Poetin hekelt bemoeienis VS met FIFA

Poetin: VS moet zich niet mengen in FIFA-zaken

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een verklaring fel uitgehaald naar de Amerikaanse justitie, die woensdag in Zürich zeven FIFA-bestuurders liet arresteren.

"De aanhoudingen zijn in mijn ogen uiterst bevreemdend", aldus Poetin. "Ze zijn uitgevoerd op verzoek van de Amerikanen. Wellicht heeft iemand van hen de regels overtreden, dat weet ik niet. Maar daar heeft de VS niets mee te maken."

Dat de aanhoudingen vlak voor het FIFA-congres plaatsvonden is geen toeval, aldus Poetin. "Ik ben ervan overtuigd dat het een poging is om een mogelijke herverkiezing van Blatter als voorzitter te voorkomen. Dat is een grove schending van het functioneren van een internationale organisatie."

De Zwitserse justitie is bovendien een onderzoek gestart naar de toewijzing van de WK's in Rusland (2018) en Qatar (2022). Toch maakt Poetin zich geen zorgen. "We weten welke druk er op hem (Blatter, red.) is uitgeoefend met het doel om het WK in 2018 in Rusland te verbieden. Maar we kennen zijn principiële standpunt. Sport en politiek moeten gescheiden zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl