FIFA-bestuurder Chuck Blazer werd in 2011 informant voor de FBI
NOS Voetbal

Chuck Blazer, spil en spion in het bastion van Blatter

De Russische president Vladimir Poetin vergeleek hem ooit met Karl Marx, zo schreef Chuck Blazer ooit op zijn website. Die vergelijking is vooral gebaseerd op uiterlijke gronden. Want behalve een imposante baard heeft Chuck Blazer weinig gemeen met de grondlegger van het socialisme.

Als lid van het uitvoerend comité van de FIFA (1997-2013) en vice-voorzitter van de confederatie Concacaf (Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben, 1990-2011) leidde Blazer ruim twintig jaar lang een buitengewoon luxe leven op kosten van de voetbalbonden. Als geen ander weet Blazer hoe het systeem van zelfverrijking werkt. De FBI kon zich geen betere kroongetuige wensen.

Chuck Blazer, onzichtbare vijand van Blatter

'Mr. 10 percent'

De New Yorker Chuck Blazer speelt een sleutelrol in het verhaal. Jarenlang was hij met zijn imposante verschijning een geliefd lid binnen de FIFA-familie. De clubeigenaar werkte zich vanuit de Amerikaanse voetbalbond omhoog tot in het invloedrijke bestuur van de FIFA. Sterker, Blazer liep graag te koop met zijn luxe leventje.

Vrolijk reisde de excentrieke Amerikaan de wereld rond, terwijl hij maar wat graag op de foto ging met beroemdheden als Vladimir Poetin, prins William en Bill Clinton. De kiekjes plaatste Blazer vol trots op zijn website "Travels with Chuck Blazer and his Friends". Ook bezat hij twee peperdure appartementen in de New Yorkse Trump Tower; een voor zichzelf en een voor zijn katten.

Zijn leven vol reizen en feestjes bekostigde Blazer met geld van de voetbalgemeenschap. Van 1996 jaar tijd gebruikte hij vijftien miljoen dollar van de confederatie Concacaf) voor zichzelf en zijn entourage. Blazer stond in die tijd bekend onder de bijnaam 'Mr. 10 percent', een verwijzing naar het commissie die hij persoonlijk opstreek bij grote deals in het voetbal.

"We kunnen je nu in de boeien slaan, of je kunt meewerken"

FBI tegen Chuck Blazer in 2011

Spil wordt spion

Uiteindelijk liep Blazer tegen de lamp, niet vanwege de corruptie, maar omdat hij geen cent belasting betaalde. Nog meer dan in zijn belastingaangiftes, was de FBI geïnteresseerd in zijn kennissenkring.

Eind vorig jaar reconstrueerde de Amerikaanse krant New York Daily News hoe Blazer in 2011 gerekruteerd werd. Nietsvermoedend was de voetbalbobo op weg naar zijn favoriete restaurant Elaine's in New York, toen hij door twee mannen van zijn scooter werd geplukt. De een bleek een agent van belastingdienst IRS (Internal Revenue Service), de andere van de FBI. "We kunnen je nu in de boeien slaan, of je kunt meewerken."

Blazer koos voor het laatste en bleek van grote waarde bij het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA. Bekend is dat hij als FBI-informant voorzien van een microfoon die verborgen zat in een sleutelhanger tijdens de Olympische Spelen van 2012 in een chique hotel in Londen gesprekken voerde met andere voetbalofficials. De FBI hoopte op die manier belastende informatie te verzamelen over FIFA-bestuursleden.

Arrestaties

In 2013 sloot het net zich rond de zwendelaar die informant werd. In de loop van 2013 werd Blazer samen met Concacaf-president Jack Warner uit het bestuur van de FIFA verwijderd. Niet toevallig behoort Warner, maar ook zijn opvolger Jeffrey Webb tot de bestuurders die door de Amerikaanse justitie zijn aangeklaagd.

Zelf bekende Blazer al op 25 november 2013 tegenover de Amerikaanse justitie schuld aan onder meer omkoping, belastingontduiking en witwassen. Hem hangt een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar en een miljoenenboete boven het hoofd.

De 70-jarige Blazer, die al geruime tijd met ernstige gezondheidsklachten kampt, heeft niet veel meer te verliezen. Het luxe leven ligt achter hem. En zijn reputatie is al lang reddeloos verloren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl