Het FIFA-hoofdkwartier in Zürich, waar de politie gisteren binnenviel
NOS Nieuws

Actie justitie tegen FIFA minutieus voorbereid

De Amerikaanse en Zwitserse justitie hebben de operatie van gisteren tegen de FIFA in het diepste geheim voorbereid. Woordvoerder André Marty van de Zwitserse justitie zei dat de voorbereiding maanden heeft geduurd. Afgesproken werd om toe te slaan in de week dat FIFA-officials zich in Zürich bevonden voor de verkiezing van de nieuwe president van de wereldvoetbalbond.

Marty is ervan overtuigd dat de FIFA niets wist van de geplande arrestaties en de inval in het FIFA-hoofdkantoor in Zürich. Daar werden computers en documenten in beslag genomen. Als informatie over het onderzoek zou zijn uitgelekt, zouden functionarissen van de FIFA documenten hebben kunnen vernietigen.

De coördinatie van beide acties was van het allergrootste belang, zei Marty. Zeven FIFA-officials werden gearresteerd in het kader van het onderzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI naar corruptie binnen de FIFA, terwijl de Zwitsers documenten van de FIFA hebben bemachtigd.

Banken

De Zwitserse aanklagers vonden in hun onderzoek naar de FIFA in de afgelopen maanden ook "nogal belangrijke informatie op bankrekeningen", zegt Marty. "Dat overtuigde ons er des te meer van dat we ons onderzoek moesten voortzetten", laat hij aan het Amerikaanse persbureau AP weten.

De Zwitsers willen vandaag tien FIFA-bestuurders horen die al in 2010 lid waren van het bestuur en die gestemd hebben over de toewijzing van het WK-voetbal in 2018 in Rusland en in 2022 in Qatar. Volgens AP zullen onder anderen de Belg Michel d'Hooghe, de Spanjaard Angel Maria Villar en de Rus Vitali Mutko gehoord worden.

Corruptie

Anders dan de Amerikanen onderzoeken de Zwitsers nog niet of bij de toewijzing van die WK's sprake was van omkoping, maar willen zij nagaan "of het uitvoerend comité van de FIFA in het belang van het internationale voetbal heeft gehandeld". Het onderzoek kan nog worden uitgebreid.

Het Amerikaanse onderzoek richt zich op veertien mensen, van wie er zeven zijn aangehouden, wegens corruptie in de afgelopen 20 jaar. In sommige gevallen gaat het volgens de Amerikanen om bedragen van meer dan 100 miljoen dollar. De veertien zijn voormalige en huidige FIFA-bestuurders, mensen in de sportmarketing en een tussenpersoon.

FIFA-president Blatter is geen verdachte, zegt OM-woordvoerder Marty. Hij staat niet op de lijst van mensen met wie justitie morgen wil spreken, maar dat kan volgens Marty nog veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl