Bungalowpark De Tolplas in Hellendoorn
NOS Nieuws

Gemeente Hellendoorn zet privégegevens online

De gemeente Hellendoorn heeft per ongeluk een document met persoonlijke informatie over bewoners online gezet. Een woordvoerder noemt de fout "heel vervelend". Het stuk is meteen van internet gehaald en de betreffende bewoners krijgen een excuusbrief.

Het document gaat over bewoners van bungalowpark De Tolplas. Per huisje wordt daarin beschreven of mensen er illegaal permanent wonen en wat hun persoonlijke situatie is, bijvoorbeeld dat ze werkloos zijn of in scheiding liggen. Ook wordt gemeld dat bewoners hebben geklikt over hun buren, schrijft De Twentsche Courant Tubantia. Volgens de krant zijn de bewoners van De Tolplas woedend over de fout van de gemeente.

Gericht zoeken

Het stuk is een toelichting bij een openbaar ambtelijk stuk, bestemd voor de gemeenteraad van Hellendoorn. Het stond sinds 30 maart online. De woordvoerder van de gemeente zegt dat het waarschijnlijk op de website is gezet doordat het ten onrechte niet als 'vertrouwelijk' was aangemerkt.

Ze voegt eraan toe dat het document niet makkelijk te vinden was. "Je moest gericht zoeken op bepaalde trefwoorden om het te vinden", zegt ze. De gemeente heeft geen aanwijzingen dat iemand het stuk, voordat het offline werd gehaald, heeft gekopieerd en gepubliceerd.

Een bewoner had de gemeente op de fout geattendeerd, maar een ambtenaar kon het stuk zelf niet vinden op de website. Vervolgens zijn de bewoners naar de krant gestapt. Toen die bij de gemeente aan de bel trok, is het document direct verwijderd, aldus de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl