Op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking hangen veel camera's
NOS Nieuws

Peking schroeft aantal camera's nog verder op

De autoriteiten in Peking hebben de afgelopen tijd meer dan 30.000 nieuwe beveiligingscamera's in de stad opgehangen.

De 21,5 miljoen inwoners van de Chinese hoofdstad worden daarmee door in totaal 430.000 camera's in de gaten gehouden. Ter vergelijking: in Londen (8,6 miljoen inwoners), vaak genoemd als stad waar de meeste camera's hangen, zijn het er naar schatting 90.000.

Continu cameratoezicht

De toegenomen monitoring past in het vernieuwde anti-terreurbeleid dat de centrale overheid eerder deze maand aankondigde. Over vijf jaar moeten alle belangrijke publieke plaatsen in China met camera's worden bewaakt. Ook alle wegen krijgen continu cameratoezicht.

"De aanleg van een dergelijk beveiligingssysteem is een belangrijke maatregel om de nationale veiligheid en sociale samenhang te bewaren", zegt de overheid. "Daarnaast moet het netwerk terroristische aanslagen voorkomen."

Dankzij de camera's kan de eigen bevolking weer een beetje beter in de gaten worden gehouden, zegt correspondent Marieke de Vries. "Zogenoemde onwelwillende elementen die volgens de communistische partij de sociale samenhang ontwrichten, kunnen dan worden aangepakt."

Aanslagen

China wordt regelmatig opgeschrikt door aanslagen. In maart raakten negen mensen gewond toen aanvallers met messen toesloegen op een treinstation in Guangzhou. Vorig jaar november kwamen vijftien mensen om bij een aanslag in de westelijke provincie Xinjiang.

Zelfs het zwaarbeveiligde machtscentrum in de hoofdstad is niet veilig. In oktober 2013 reed een auto in op de menigte op het Plein van de Hemelse Vrede. Twee toeristen en de drie inzittenden van de auto verongelukten.

In alle gevallen wees Peking naar de Oeigoeren, een moslimminderheid uit Xinjiang in Noordwest-China die meer zelfbestuur wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl