NOS Nieuws

Politiek mengt zich in corruptiezaak FIFA

'Fundamentele problemen bij FIFA

De Russische president Poetin zegt dat de VS zich in het FIFA-schandaal met zaken bemoeit waarover het land niets te zeggen heeft. "Dit is opnieuw een schaamteloze poging van de VS om zijn rechtspraak naar andere landen uit te breiden", zei hij. Mede op last van de Amerikaanse justitie werden gisteren in Zwitserland zeven FIFA-officials opgepakt wegens corruptie.

De arrestaties zijn volgens Poetin een overduidelijke poging om de herverkiezing van Blatter tot voorzitter te voorkomen en het WK van 2018 van Rusland af te nemen. Hij en Rusland blijven vierkant achter Blatter staan.

Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Groot-Brittannië hebben zich gemengd in de corruptiezaak waarin de wereldvoetbalbond verwikkeld is. De Franse minister Laurent Fabius zou het verstandig vinden als de FIFA de verkiezing van een nieuwe voorzitter uitstelt. Die verkiezing is morgen.

Fabius reageerde een dag na de arrestatie van een aantal FIFA-officials. Hij zei dat de voetbalbonden nu de tijd moeten nemen om na te gaan wat er precies aan de hand is.

"Er is iets fundamenteel mis bij de FIFA"

Rampzalig

Tegen een Frans radiostation zei Fabius dat er al jaren beschuldigingen van corruptie zijn tegen FIFA-officials. Hij vindt dat de tijd moet worden genomen om te onderzoeken wat daarvan waar is. Het beeld dat oprijst na de arrestaties van deze week is in ieder geval rampzalig, vindt Fabius. Hij zei dat hij op persoonlijke titel sprak.

De Britse minister Philip Hammond verklaarde tegen de BBC dat er in de boezem van de FIFA iets fundamenteel verkeerd is en dat hervormingen in het internationale voetbal hard nodig zijn.

Wake-upcall

Minister Schippers zegt over de ontwikkelingen bij de FIFA dat de organisatie schoon schip moet maken en dat corruptie serieus moet worden aangepakt. "Laat dit een harde wake-upcall voor de FIFA en haar leden zijn dat het echt en snel anders moet."

Volgens Schippers ligt de bal nu bij de FIFA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl