FIFA-president Blatter en zijn uitdager prins Ali Bin Al-Hussein
NOS Nieuws

'Presidentsverkiezing FIFA gaat morgen door'

De verkiezing van de FIFA-president die morgen op de agenda staat, zal niet worden uitgesteld, verwacht NOS-commentator Arno Vermeulen. "Strategisch zal Blatter het congres in principe gewoon laten doorgaan." Gisteren werden een aantal FIFA-kopstukken van hun hotelbed gelicht op verdenking van corruptie.

De Engelse voetbalbond riep Blatter vanwege de gebeurtenissen op om te vertrekken, maar volgens Vermeulen heeft voorzitter Greg Dyke weinig steun. "Het is ook een vorm van onmacht door te roepen dat Blatter maar ontslag moet nemen. Dat doet hij vast niet. En dat hij weggestemd wordt, is ook niet waarschijnlijk."

Verdeeld

UEFA-baas Platini, die de verkiezing van FIFA-president zes maanden wil uitstellen, staat alleen, zegt Vermeulen. Hij wijst erop dat Europa zeker niet homogeen is. "Rusland lacht Platini uit en wijst nu met de beschuldigende vinger natuurlijk naar de VS. Ook Oost-Europa loopt in het algemeen in ganzenpas achter Blatter aan."

Blatter heeft verder de steun van de grote Afrikaanse en Aziatische voetbalbonden en die hebben veel stemmen. "Iedereen eist veel van hem, maar Blatter gaat morgenvroeg gewoon met de voorzittershamer slaan en dan begint die meeting", vermoedt de commentator.

Als Blatter een uitweg ziet, neemt hij die.

NOS-commentator Arno Vermeulen

Tenenkrommend

De opmerkingen van Blatter dat hij de ontwikkelingen verwelkomt zijn volgens de voetbalcommentator hypocriet. Vermeulen noemt het 'Blatteriaans' om de uitweg te nemen als die er is.

Volgens Vermeulen is het onzin dat Blatter blij is met de arrestaties, zoals hij gisteren zei. "Het zijn allemaal vrienden van hem. Het zijn mensen met wie hij zaken heeft gedaan en dan roept hij dat het goed is dat er eens schoon schip wordt gemaakt. Maar hij zit daar sinds 1998 en heeft in die 17 jaar helemaal geen schoon schip gemaakt. Het is tenenkrommend, maar je kon het wel verwachten."

Leiden de arrestaties van een paar van de grootste jongens binnen de FIFA en alle ophef die daarna is ontstaan dan nergens toe? "Ja, langzamerhand zou dat wel weer eens kunnen", zegt Vermeulen. "Morgen weten we meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl