Door de leengrens te verlagen moet worden voorkomen dat huizenkopers een restschuld overhouden als het economisch minder gaat.
NOS Nieuws

'Leengrens hypotheek moet verder omlaag'

De nieuwe financiële adviesraad van de regering pleit ervoor het maximale hypotheekbedrag verder omlaag te brengen. Na 2018 zouden kopers nog maar 90 procent van de koopsom moeten kunnen lenen, om te voorkomen dat bij een nieuwe crisis opnieuw honderdduizenden mensen opgezadeld worden met een restschuld.

Het nieuwe adviesorgaan, het Financieel Stabiliteitscomité (FSC), heeft een advies opgesteld dat minister Dijsselbloem vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot is voorzitter van het FSC. In het FSC zitten vertegenwoordigers van DNB, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën.

'Kwetsbaar'

Knot zegt in de Volkskrant dat Nederland met een limiet van 100 procent, die vanaf 2018 zal gelden, internationaal nog altijd uit de pas loopt. "De hoge hypotheken hebben als consequentie dat bij ons de financiën van zowel banken als huishoudens buitengewoon kwetsbaar zijn."

Dat Knot voorstander is van het verlagen van de limiet is bekend. Drie jaar geleden stelde hij al voor hypotheken te beperken tot 90 procent van de woningwaarde. Toen kwam er veel kritiek en ook nu is de verwachting dat weinig partijen het voorstel zullen omarmen.

Robuust

Knot erkent in de Volkskrant dat bijvoorbeeld de VVD het voorstel niet ziet zitten: "Ik heb wel gemerkt dat het enthousiasme voor deze maatregel in de VVD-fractie iets is afgenomen. Maar als Financieel Stabiliteitscomité hebben wij onze eigen verantwoordelijkheid."

Knot wijst er ook op dat het kabinet de limiet op termijn onder de 100 procent wil brengen, als de woningmarkt hersteld is. "Wij van het FSC menen dat het herstel nu robuust is, zeker als je kijkt naar het aantal transacties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl