Luchthaven Zaventem in Brussel
NOS Nieuws

Nog dagen hinder vliegverkeer België

De luchtverkeersleiding in België verwacht dat het vliegverkeer ook de komende dagen nog hinder ondervindt van de stroomstoring van woensdag. Het luchtruim is weer voor 75 procent open en volgens de luchtverkeersleiding Belgocontrol kan het nog wel even duren voordat dat percentage weer 100 is.

De systemen van de luchtverkeersleiding draaien nog altijd op noodstroom. Daarnaast zijn vliegtuigen die gisteren hadden moeten landen in Brussel, uitgeweken naar andere landen.

Rode Kruis-bedden

Dat betekent dat reizigers rekening moeten blijven houden met vertragingen. De verwachting is niet dat er veel vluchten komen te vervallen.

Zo'n 500 reizigers hebben vannacht noodgedwongen op de luchthaven geslapen. Gisteren bracht het Rode Kruis bedden naar Zaventem.

Onbegrijpelijk

De stroomstoring bij Belgocontrol was gisterochtend en leidde ertoe dat er meer dan vier uur lang geen vliegtuigen konden landen of opstijgen in België. Halverwege de middag kwam het vliegverkeer weer langzaam op gang.

De storing werd veroorzaakt door een test met noodstroomgeneratoren. Vakbonden en politici vinden het onbegrijpelijk dat de storing zulke ingrijpende gevolgen kon hebben. Ze menen dat de overheid te veel heeft bezuinigd op Belgocontrol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl