Schipper Bouwe Bekking komt met Team Brunel als eerste aan in Lissabon
NOS Sport

Bekking: lagen maar 50 meter van elkaar bij finish

Ze lagen op een gegeven moment zo'n dertig zeemijlen voor op de concurrentie, maar toch werd het nog heel spannend in de zevende etappe van de Volvo Ocean Race. In het zicht van de haven van Lissabon was er geen wind meer. "En toen kwamen de nummers twee en drie fluitend dichterbij", zegt schipper Bouwe Bekking van het winnende Team Brunel.

De zevende etappe voerde van Newport naar Lissabon over 2800 nautische mijlen. Daar deed Team Brunel negen dagen en elf uur over. "Dat is eigenlijk superlangzaam", zegt Bekking. "Er was relatief weinig wind, maar we hebben wel het 24-uurs afstandsrecord gebroken en natuurlijk de etappe gewonnen."

Dat gebrek aan wind kostte Bekking en zijn team nog bijna de zege. "We hadden een hele goede voorsprong en normaal gesproken vaar je dan met twee vingers in de neus naar de finish, maar we wisten ook dat er in de ochtenduren in Lissabon geen wind is."

Dus kwamen concurrenten Mapfre en Team Alvimedica opeens weer heel dichtbij. "Op een gegeven moment lagen we met drie boten binnen een vijftig, zestig meter van elkaar. Dan kregen wij weer een zuchtje wind, dan zij, en zo door naar de finish. Het was wel spannend."

Relativeren

Toch maakte de ervaren Bekking zich geen zorgen. "Je moet het relativeren. Je hebt een uitstekende etappe gevaren en natuurlijk zou het zuur zijn als je nog voorbij wordt gevaren. Maar de jongens die het eerder hebben gedaan kunnen er goed mee omgaan, de jonge gasten raken wel gefrustreerd, maar het is een kwestie van de concentratie behouden."

Schipper Bouwe Bekking van Team Brunel houdt de trofee omhoog

De etappezege vieren deed Team Brunel niet uitbundig. "Nee, we hebben rustig een hapje gegeten, maar we moeten weer verder. Het is zaak om fit te zijn voor de volgende etappe. Over een dag of tien vertrekken we weer en die dagen hebben we wel nodig om te herstellen", weet Bekking uit ervaring.

Die ervaring leert hem ook dat Team Brunel, dat met nog twee etappes te gaan derde staat, best nog de eindzege kan pakken. "Alles is nog mogelijk. Team Vestas Wind doet ook weer mee, dus een extra boot. Het blijft gewoon spannend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl