Militairen dragen de kist met het stoffelijk overschot van Timo Smeehuijzen
NOS Nieuws

Stierven 24 Uruzgan-gangers voor niets?

Ontreddering, sarcasme, verdriet en gelatenheid, maar ook trots en realisme: de meningen onder Uruzgan-gangers zijn verdeeld. Militairen die in Uruzgan waren en familieleden discussiëren volop over het nieuws dat de Taliban de Afghaanse provincie weer dreigen in te nemen.

Dat gebeurt onder meer in het openbaar op Facebook, maar ook in besloten groepen: "Onze mannen zijn voor niets gestorven." "Goh, verrassend dit. Was te verwachten." "Ik troost me met onze kleinere successen."

Iedereen is het erover eens dat elke gesneuvelde militair er eentje te veel is geweest. Onderling leeft het gevoel dat ze vooral stierven voor elkaar, voor hun kameraden en niet voor 'de politiek'.

'Onvoorstelbaar, alles voor niets'

Toch knaagt er wat bij de veteranen, zegt een militair die in Uruzgan diende tegen de NOS. "Diep van binnen wist ik het al voordat we vertrokken: deze missie heeft totaal geen nut." Hij stopte die gedachte weg, maandenlang. Hij had nou eenmaal een opdracht uit te voeren: Uruzgan er weer bovenop helpen.

Zie je wel

"Nu denk ik vooral: zie je wel, ik wist het. Er bekruipt me het gevoel dat alles voor niets is geweest. Toen we daar waren, zeiden de Taliban al: 'Jullie hebben horloges, wij hebben de tijd.' Nou, je ziet het."

De oud-militair heeft wel een idee waar het is misgegaan. "We kwamen daar op plekken waar ze nog geen stromend water hadden, als wereldverbeteraars. Maar als jij ze 1 euro geeft, dan komt de Taliban even later met het dubbele. Naar wie luister je dan?"

Ter nagedachtenis

Timo Smeehuijzen is één van de 24 Uruzgan-gangers die om het leven kwamen. Zijn vader Ruud zorgde er ter nagedachtenis van zijn zoon voor dat er in de regio een school kwam. "Die kinderen hebben nu een idee van hoe het is om onderwijs te krijgen. Dat besef blijft. Hoe het ook afloopt."

Hij wil dan ook niets weten van een 'zinloze dood' van zijn zoon. "Sterven is überhaupt zinloos op deze wijze. Maar als je iets doet om het ergens beter te maken, dan is dat nooit slecht. Timo is voor de goede zaak gestorven, ongeacht of de Taliban terugkomen."

Timo Smeehuijzen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl