Hoofdkantoor AIVD in Zoetermeer
NOS Nieuws

Kamer wil meer zicht op geldstromen naar moskeeën

Partijen in de Tweede Kamer zouden graag meer zicht hebben op buitenlandse geldstromen naar islamitische instellingen in ons land. Dat bleek vandaag bij een hoorzitting met deskundigen in de Tweede Kamer.

Het is nu niet duidelijk hoeveel islamitische instellingen in Nederland geld vanuit het buitenland ontvangen. Ook is niet duidelijk om welke bedragen het gaat en wie de geldgevers zijn. Partijen in de Tweede Kamer willen graag meer openheid, maar dat zal vanuit de islamitische gemeenschap zelf moeten komen, zeiden deskundigen vandaag.

Veel mankracht

Volgens Rob Bertholee, het hoofd van de AIVD, zou er "ongelofelijk veel mankracht nodig zijn om alle stromen in kaart te brengen". De geldstromen zijn ook maar een onderdeel van het werk van de AIVD, vindt Bertholee, die alleen over openbare AIVD-zaken iets wilde zeggen.

De ChristenUnie pleit al langer voor meer onderzoek en wil een verbod van buitenlandse geldstromen naar radicale moskeeën. Tweede Kamerlid Seegers heeft "grote zorgen over geldschieters uit Marokko, Koeweit, Qatar, Saudi-Arabië, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Die landen kopen mogelijk invloed, door islamitische instellingen in Nederland te financieren."

Beeldvorming

Yassan Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) waarschuwde op de hoorzitting voor de beeldvorming in deze kwestie.

"Moskeeën moeten niet worden gecriminaliseerd", zei hij. "Moskeeën zijn zelfstandig en hoeven dit soort zaken niet aan de overheid door te geven, maar leggen verantwoording af aan hun leden", aldus Elforkani. Sommige moskeebesturen leggen volgens hem uit zichzelf bankafschriften over aan de gemeente. Het CMO stimuleert moskeeën om transparanter te zijn, zei hij.

Tussenweg

SGP-Tweede Kamerlid Van der Staaij had na de hoorzitting een onvoldaan gevoel. "Het is helder dat niet alle geldstromen transparant kunnen worden, maar er moet toch een tussenweg zijn. Wat ons betreft moeten de trends veel scherper in beeld komen dan nu gebeurt. Dat moet ook kunnen met de extra middelen die inmiddels beschikbaar zijn voor de diensten".

Eind juni praat de Kamer verder over de geldstromen naar moskeeën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl