Koser Kaya in 2006 bij haar beëdiging in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Koser Kaya voor D66 terug in de Tweede Kamer

Fatma Koser Kaya wordt opnieuw Kamerlid voor D66. Zij volgt Gerard Schouw op, die op 1 augustus directeur van een farmaceutische brancheorganisatie wordt.

Koser Kaya was de eerstvolgende op de kandidatenlijst van D66, maar het was nog niet zeker of zij wilde terugkeren. Vandaag twitterde ze dat ze weer vol passie en overtuiging aan de slag gaat.

Koser Kaya zat al van 2004 tot 2012 voor D66 in de Tweede Kamer. Zij was woordvoerder sociale zaken en pensioenwetgeving. Zij was ook lid van de parlementaire onderzoeks- en enquêtecommissie naar het financieel stelsel.

Eerder was zij onder meer advocaat en juriste bij de FNV. In de periode 2013 tot 2014 was zij wethouder in de gemeente Wassenaar.

Armeense kwestie

Koser Kaya (1968), die in Turkije is geboren, werd in 2006 met voorkeurstemmen gekozen. Ze behaalde toen 34.564 stemmen. Waarschijnlijk hadden veel Turkse Nederlanders op haar hadden gestemd vanwege wat hier "de kwestie van de Armeense genocide" wordt genoemd.

Die formulering ligt gevoelig. Een aantal politieke partijen schrapte destijds Turkse kandidaten van hun kieslijst, die weigerden de genocide te erkennen. Koser Kaya hoefde zich van D66 niet uit te spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl