De Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein en Sepp Blatter, de twee kandidaten voor het FIFA-voorzitterschap
NOS Voetbal

Roep om uitstel FIFA-verkiezing wordt luider

De Europese voetbalfederatie UEFA overweegt om de wereldvoetbalbond FIFA om uitstel te vragen van de verkiezingen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond.

Het Uitvoerend Comité van de UEFA houdt vanmiddag spoedoverleg in Warschau, waar vanavond de Europa League-finale wordt gespeeld. De vraag of de FIFA-verkiezing van vrijdag moet worden uitgesteld, is een van de agendapunten, aldus een UEFA-woordvoerder.

De UEFA laat weten verbijsterd en bedroefd te zijn door de gebeurtenissen in Zürich en de verdere ontwikkelingen af te wachten. Bij de verkiezingen om het voorzitterschap van de FIFA gaat het tussen zittend president Sepp Blatter, die voor zijn vijfde termijn opgaat, en de Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein.

'Ernstige situatie'

In de voetbalwereld is veelal geschokt gereageerd op de ontwikkelingen van vandaag bij de FIFA. De Engelse voetbalbond FA spreekt van "een ernstige situatie voor de FIFA-leiding" en vindt dat er vraagtekens moeten worden gezet bij de verkiezing van vrijdag. "We moeten ons afvragen of de verkiezing kan doorgaan in deze omstandigheden", zei FA-voorzitter Greg Dyke. "Het is duidelijk dat de situatie snel verandert."

De voorzitter van de Schotse voetbalbond, Stewart Regan, liet via Twitter weten dat hij heeft begrepen dat er vijf confederaties van de FIFA aandringen op het uitstellen van de verkiezing. Hij zei er niet bij welke dat zijn.

Volgens de Duitse voetbalbond zijn de ontwikkelingen rond de FIFA schadelijk voor het voetbal. "Als deze zware beschuldigingen aan het adres van FIFA-leden waar blijken te zijn, zou dat schokkend zijn", zegt DFB-voorzitter Wolfgang Niersbach.

Zijn voorganger bij de DFB en huidig lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA, Theo Zwanziger, zegt blij te zijn dat er eindelijk actie is ondernomen. "Het is een groot moeras", zei Zwanziger. Het verhinderen van de herverkiezing van Blatter tot FIFA-voorzitter is daarbij niet de oplossing van het probleem. "De fout zit in het systeem van de FIFA", aldus de Duitser.

'Niets te verbergen'

De Russische minister van Sport, Vitali Moetko, zegt dat zijn land wat betreft de toewijzing van het WK van 2018 niets te verbergen heeft. De verdachte functionarissen hebben geen banden met het toernooi in Rusland, zei Moetko, die ook in het Uitvoerend Comité van de FIFA zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl