Michael van Praag tijdens de persconferentie over zijn kandidatuur
NOS Voetbal

KNVB: Blatter is als president formeel verantwoordelijk

De KNVB is blij met de aandacht van opsporingsinstanties voor mogelijke corruptie, omkoping en andere financiële misstanden bij de FIFA, maar spreekt zich nog niet uit over de gevolgen die de arrestatie van FIFA-officials zou moeten hebben voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter en de positie van de huidige preses, Sepp Blatter. Die verkiezing staat voor vrijdag gepland.

Blatter staat al zeventien jaar aan het hoofd van een organisatie waar het erop lijkt dat corruptie is geïnstitutionaliseerd, zoals de FBI het noemt. "Als je president bent, ben je daar formeel verantwoordelijk voor", zegt Chris van Nijnatten, woordvoerder namens de KNVB.

"Maar de FIFA beweert zelf dat hij schone handen heeft. Hij is ook niet opgepakt en voelt zich nog steeds vrij om te functioneren. Formeel klopt dat, alleen je gaat je wel afvragen wat andere mensen daarvan vinden. De KNVB vindt dat het recht zijn loop moet hebben", aldus Van Nijnatten.

Blij met de aandacht

"Wij zijn blij met de aandacht van opsporingsinstellingen voor zaken die zijn gebeurd bij de FIFA. Dat zal niemand verrassen. De KNVB is een vrij kritisch volger van de FIFA. We hadden ook een goede kandidaat als opvolger in huis. Hij heeft zich teruggetrokken vorige week, maar de plannen die hij had met de FIFA zijn overgenomen door de enige overgebleven kandidaat, dus daar zijn we blij mee."

Imploderen?

Desondanks is de kans groot dat Sepp Blatter vrijdag herkozen wordt als voorzitter van de FIFA. Volgens Europarlementariër Ivo Belet zou de wereldvoetbalbond dan kunnen imploderen. "Niet alleen de UEFA moet daar vraagtekens bij plaatsen, maar ook de nationale voetbalbonden", aldus Belet.

Hoe denkt de Nederlandse voetbalbond daarover? "Bondsvoorzitter Michael van Praag heeft zich daar ook wel eens over uitgelaten. Hij vindt het ook iets om eens over na te denken", aldus Van Nijnatten.

Maar: "Ik denk toch wel te kunnen zeggen dat dat iets voor de ontzettend lange termijn is. De FIFA is nog steeds eigenaar van het WK-concept. Ieder land wil deelnemen aan een WK waar alle landen aan mee kunnen doen. Dus dat is wel een grote troef die de FIFA in handen heeft. De KNVB vindt vooral eerst dat de FIFA zelf schoongemaakt moet worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl