-
NOS Nieuws

Ontslagen bij regionale omroepen

De dertien regionale omroepen gaan meer samenwerken om de bezuinigingen die staatssecretaris Dekker heeft opgelegd beter te kunnen opvangen. Daardoor verdwijnen er 150 tot 180 banen. Dat staat in een plan van ROOS, het samenwerkingsverband en overlegorgaan van de publieke regionale omroepen.

De omroepen krijgen van de overheid zeventien miljoen euro minder. Daarom worden afdelingen als personeelszaken, financiën en marketing van de verschillende regionale omroepen de komende jaren samengevoegd in vijf clusters.

De redacties worden niet samengevoegd. Zij blijven nieuws en achtergronden maken in hun eigen gebied. Ook blijven de dertien hoofdredacteuren de redacties leiden.

De omroepen willen dat er één bestuur komt, dat het gezamenlijke beleid maakt en uitvoert.

Unanieme instemming

Oud-staatssecretaris Jack de Vries, voorzitter van het bestuur van ROOS, zegt dat de plannen de unanieme instemming van alle dertien omroepen hebben. Volgens hem kiezen die daarmee voor een nieuwe structuur en toekomst van de regionale omroep.

"We willen het zo snel mogelijk uitvoeren om ons vervolgens weer geheel te kunnen richten op waar we voor op aarde zijn: het verzorgen van een goed media-aanbod voor en over de regio.”

In oktober presenteerde Dekker zijn omroepplannen, die onder meer over de regionalen gingen. Ze zouden meer moeten samenwerken. Om hun bereik te vergroten zouden de regionalen ook zendtijd moeten krijgen op de landelijke netten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl