De spelers van Sevilla, met José Antonio Reyes in het midden, dollen op de laatste training voor de finale
NOS Voetbal

Sevilla wil via Europa League naar Champions League

De verhouding tussen Sevilla en de Europa League is als die tussen Lionel Messi en de Champions League. De een is bijna niet zonder de ander voor te stellen. Sevilla is een topploeg in Spanje, maar komt bijna elk seizoen tekort ten opzichte van de grootmachten FC Barcelona en Real Madrid. En ook Atlético Madrid en Valencia zijn vaak een maatje te groot.

Sevilla maakte een uitstekend seizoen door in Spanje. De 76 behaalde punten waren echter te weinig om plaatsing voor de Champions League af te dwingen. De ploeg van trainer Unai Emery kwam een punt tekort voor de vierde plaats.

De afgelopen tien seizoenen speelde Sevilla maar twee keer in de groepsfase van het belangrijkste Europese clubtoernooi. De laatste keer was in 2010. De andere jaren moest de ambitieuze ploeg genoegen nemen met de Europa League. Met succes, want Sevilla begint vanavond aan zijn vierde finale in tien jaar. Drie keer werd er gewonnen.

Champions League

Omdat de UEFA de Europa League aantrekkelijker wil maken, ligt er voor de winnaar van de Europa League een ticket klaar voor de groepsfase van de Champions League. En dus is Sevilla slechts een wedstrijd, de finale tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk, verwijderd van het ultieme doel.

In de Europa League heeft Sevilla bijna geen concurrenten meer. Al twee seizoenen op rij staat er geen maat op de ploeg, die dit seizoen slechts een wedstrijd verloor in het toernooi. Feyenoord was in de groepsfase in de Kuip met 2-0 te sterk.

Loting

Na de groepsfase kende Sevilla weinig problemen in de route naar de finale, ondanks een zware loting. Europese subtoppers als Borrussia Mönchengladbach, Villarreal, Zenit St. Petersburg en Fiorentina werden opzij geschoven en op papier lijkt Dnjepr een eenvoudigere opponent dan die ploegen.

De spelers en trainers van Sevilla waken voor onderschatting van de Oekraïners. Maar stiekem zullen zij toch ook dromen van de hymne van de Champions League. En dan maar hopen dat Sevilla volgend seizoen niet derde wordt in een eventuele Champions League-poule. Want dan wacht na de winterstop toch weer die Europa League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl