Demonstratie bij de Tweede Kamer met VLNR: demonstrant, PvdA-Kamerlid Jacobi, GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren, Partij voor de Dieren-Kamerlid Ouwehand
NOS Nieuws

Besluit gaswinning Terschelling uitgesteld tot 2016

Minister Kamp stelt zijn besluit over gaswinning op en bij Terschelling uit. In plaats van deze zomer besluit Kamp medio 2016 of Tulip Oil een gaswinningsvergunning krijgt.

"We gaan eerst de Mijnbouwwet wijzigen waardoor er een bredere afweging gemaakt kan worden en er rekening gehouden kan worden met natuur- en landschapsbelangen", zegt minister Kamp.

Tegenstanders

In de Tweede Kamer was al veel verzet en er ontstond een meerderheid doordat regeringspartij PvdA zich onder de tegenstanders schaarde. Vandaag maakte de PvdA bekend dat de partij tegen gaswinning in het hele Waddengebied is.

"Onze Waddeneilanden moeten blijven zoals ze nu zijn", zei Kamerlid Vos op NPO Radio 1. "En we moeten gebruik gaan maken van zonne-energie en windenergie, geen fossiele energie." Volgens Vos weegt ook zwaar mee dat er geen draagvlak is bij de bevolking.

Laten zitten

Actievoerders van GasTvrij Terschelling, Milieudefensie en de Waddenvereniging hielden een demonstratie op het Plein voor de Tweede Kamer, waar nu een debat over gaswinning is. De demonstranten zongen op het Plein het protestlied 'Lekker laten zitten, die paar kuub gas'.

Minister Kamp was naar de demonstratie gekomen om met de actievoerders te praten. Hij wilde ze niet beloven dat er nooit naar gas geboord zal worden op hun eiland. Volgens hem moeten eerst allerlei procedures worden doorlopen.

Minister Kamp schut de hand van Lobke, symbool van de actiegroep gasTvrijTerschelling

Kamp: "Het is niet zo dat er even snel een besluit wordt genomen. Dat gaat geleidelijk en op zorgvuldige wijze. Maar je moet voorzichtig zijn met mooie plekken, zoals Terschelling."

Procedure

Een deel van de actievoerders is ook aanwezig bij het Kamerdebat met minister Kamp.

Kamerlid Ouwehand van de Partij voor de Dieren vraagt zich af waarom de minister niet meteen tegen Tulip Oil zegt dat de vergunningsaanvraag geen zin heeft. "Waarom toch zo'n hele procedure doorlopen als je nu al weet dat er geen meerderheid voor is?"

Minister Kamp vindt dat bestuurlijk niet juist. "Ik moet mij aan de wet houden. De Tweede Kamer moet zich denk ik ook aan de wet houden." Hij wil niet buiten de wet om voor bepaalde plekken bepalen dat daar niet naar gas mag worden geboord. "Ik wens zorgvuldig te zijn naar bedrijven toe."

Actievoerders kwamen naar de Tweede Kamer
Minister Kamp: jaar uitstel gasbesluit Terschelling
PvdA-Kamerlid Vos: geen gaswinning in het Waddengebied

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl