Ramakers was verdachte in verschillende moordzaken
Hij kreeg van de politie vanmorgen niet eens de tijd om een broek en schoenen aan te trekken, maar het is de vraag of hem dat heeft verbaasd. Voor Harrie Ramakers was het namelijk lang niet de eerste keer dat hij door agenten werd meegenomen.
Ramakers zat bij de Nomads, de Limburgse afdeling van de Hells Angels, toen begin 2004 drie leden in het clubhuis in Oirsbeek op brute wijze werden doodgeschoten. Ze werden doorzeefd met kogels teruggevonden in een beek bij Echt.
Samen met veertien andere Nomads werd Ramakers voor de moorden vervolgd en in eerste instantie veroordeeld tot zes jaar cel. In hoger beroep werd hij vrijgesproken, omdat niet duidelijk was wie de fatale schoten had gelost. Alle verdachten hielden hun kaken tijdens het proces stijf op elkaar.
Hij ging ook vrijuit in een andere moordzaak, waarbij in 2003 een 19-jarige Antilliaan in stukken gesneden in een kanaal was aangetroffen. Volgens het Openbaar Ministerie had Ramakers hem vermoord met drie handlangers, van wie er twee later in het clubhuis Oirsbeek werden doodgeschoten. De rechter vond dat er te weinig bewijs was voor zijn betrokkenheid.
Van No Surrender naar Bandidos
Na zijn tijd bij de Nomads werd Ramakers lid van No Surrender, een motorclub die ruim twee jaar geleden werd opgericht door een oud-bestuurslid van Satudarah. De No Surrender-afdeling in Limburg werd opgeheven, omdat een van de leden geld van een gehandicapt kind zou hebben gestolen.
Ramakers en de rest stapten vervolgens in maart 2014 over naar de Bandidos, die daarmee voor het eerst voet aan de grond kreeg in Nederland. Ramakers werd president van het chapter Sittard.
Oorlog
Later die maand werd twee keer een bomaanslag gepleegd op het huis van Ramakers in Nieuwstadt, even buiten Sittard. Ook reden zo’n honderd Hells Angels demonstratief door de straten van Sittard.
In Duitsland en Scandinavië leven Bandidos en Hells Angels al jaren met elkaar in oorlog en die strijd lijkt zich nu ook naar Nederland te verplaatsen.
Drugs en wapens
Uiteindelijk kwam Ramakers toch in de gevangenis terecht. Eind juli 2014 kreeg hij tien maanden celstraf voor het bezit van drugs en wapens. Bij een huiszoeking in maart waren in zijn tijdelijke woning in Geleen onder meer vier vuurwapens gevonden.
Wegens goed gedrag werd Ramakers begin december vervroegd vrijgelaten. Hij ging weer in Nieuwstadt wonen, waar voor zijn straat een noodverordening werd afgekondigd. Er kwam permanent cameratoezicht en de politie ging vaker surveilleren.
Zijn advocaat Phil Boonen zei later die maand tegen zender L1 dat Ramakers vindt dat de spanningen tussen de Zuid-Limburgse motorclubs worden overdreven. "Er speelt veel minder dan men doet voorkomen, vindt hij", zei Boonen. "Hij voelt zich veilig."