UEFA-voorzitter Michel Platini vindt dat de Zwitser plaats moet maken bij de FIFA.
NOS Voetbal

'Doet Blatter of z'n neus bloedt, dan kan de FIFA imploderen'

Vrijdag staat in Zürich de verkiezing van een nieuwe FIFA-voorzitter op de agenda. Die gaat, ondanks de arrestaties en lopende onderzoeken, gewoon door. Blatter is de voornaamste kandidaat. De vraag is of hij dat na vandaag nog steeds is.

"Als Blatter gewoon kandidaat blijft en doet alsof zijn neus bloedt, dan bestaat het risico dat de FIFA implodeert", zegt de Vlaamse Europarlementariër Ivo Belet, die ook een van de initiatiefnemers is van New FIFA Now, een beweging die grote veranderingen binnen de wereldvoetbalbond eist.

Tijdens de persconferentie van de FIFA woensdag ontstond inderdaad het beeld dat Blatter doet alsof zijn neus bloedt. Zo liet woordvoerder Walter De Gregorio weten dat Blatter op geen enkele wijze bij het nu geopenbaarde schandaal betrokken is en dat de voorzitter daarom geen enkele reden ziet zijn positie te heroverwegen.

Hoewel de gevolgen van de arrestaties van FIFA-officials in Zürich nog niet bekend zijn, doet Belet alvast een oproep aan de Europese voetbalunie UEFA en de nationale bonden. "Ik kan me niet voorstellen dat de UEFA, wellicht de belangrijkste confederatie van de FIFA, dit zou accepteren. Ik ga ervan uit dat Blatter zijn kandidatuur terugtrekt", zei Belet nog voor die persconferentie.

Druk vanuit de politiek

En als de Zwitser dat niet doet, zoals nu het geval lijkt te zijn? Dan ontstaat er een groot probleem, denkt de Europarlementariër. "Het voetbal wordt in Europa massaal gesteund door overheden, op alle niveaus en ook door de belastingbetaler. Niet alleen de UEFA moet daar vraagtekens bij plaatsen, maar ook de nationale voetbalbonden. En er moet druk komen vanuit de politiek, want dit kan zo niet verder."

Maar Belet weet ook dat Blatter wel meer stormen heeft doorstaan. "Maar dit is toch van een hele andere orde", zegt de Vlaming. "Het is nog nooit gebeurd dat officials in het officiële FIFA-hotel van hun bed gelicht worden. Het gaat over corruptie die blijkbaar in de orde van grootte is van honderd miljoen euro, het strekt zich uit over tientallen jaren", zegt Belet.

"Meneer Blatter is zeventien jaar voorzitter van een organisatie waarvan de Amerikaanse justitie nu zegt: het lijkt alsof de corruptie geïnstitutionaliseerd is binnen deze organisatie. Dan lijkt het me toch logisch dat de man aan de top zijn conclusies gaat trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl