Simona Halep
NOS Sport

Halep en Ruzici, de trots van Roemenië

Ze was vier jaar toen ze voor het eerst op de tennisbaan stond. Dertien jaar later werd ze prof: Simona Halep, de nummer drie van de wereld en op Roland Garros de voornaamste uitdager van Serena Williams en Maria Sjarapova.

Halep wordt zakelijk bijgestaan door haar landgenote en voorgangster Virginia Ruzici, die Roland Garros won in 1978 en destijds de Roemeense trots was. Nu is Halep dat.

"Simona is een gigantische ster", vertelt Ruzici. "Alle Roemenen kennen haar. En van over de hele wereld komen ze naar Simona kijken. Ik denk dat ze de nummer één kan worden."

Halep en Ruzici, de trots van Roemenië

Alles is mogelijk

Waar baseert Ruzici dat op? "Door de manier waarop ze beweegt. Niemand beweegt zoals zij. Zo snel. En ze heeft 'n scherpe blik en ze speelt technisch heel zuiver. Ze heeft veel talent en ze leert heel snel. Mentaal is ze sterk, maar ze moet nog ervaring opdoen op grote toernooien. Haar eerste grandslam winnen wordt het moeilijkst."

Halep is blij met de aanwezigheid van Ruzici, ook al is ze niet haar coach. "Ik leer van haar dat alles mogelijk is. Zij heeft hier gewonnen, en ik kan dat ook. Vorig jaar stond ik in de finale. Maar 't is lastig, want op dit niveau is iedereen heel erg goed. We moeten elke dag blijven focussen."

Ruzici: "Ik kan haar inderdaad steunen. En alleen al mijn aanwezigheid kan haar hopelijk nog wat meer aanmoedigen."

Als ze Roland Garros wint, staat heel Roemenië op z'n kop.

Virginia Ruzici over Simona Halep

Een droom die uitkomt

De hamvraag: hoe gaat Halep van Williams en Sjarapova winnen? "Serena heb ik al 's verslagen, dat ken ik dus. Maar ik heb tot nu toe nog niet van Sjarapova gewonnen. Ik moet erin gaan geloven dat ik ze kan verslaan. Het is nog ver weg. Ik tref ze mogelijk pas in de halve finales of de finale. Ik moet het wedstrijd voor wedstrijd bekijken, en dan zien dat ik 't eind haal."

Luzici: "Als dat gebeurt, is dat allereerst een droom die uitkomt voor haar. En een droom die uitkomt voor Roemenië. Want we hebben al sinds Ilie Nastase geen grote tenniskampioen gehad. Dan staat het hele land op z'n kop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl