Satellietbeelden van de NAVO
NOS Nieuws

Nederlandse NAVO-generaal: enorm veel wapens naar Oekraïne

Rusland brengt nog steeds grote hoeveelheden wapens en munitie naar het oosten van Oekraïne. Dat zei de Nederlandse NAVO-generaal Nico Tak in Nieuwsuur. Volgens Tak kan menig NAVO-lid jaloers zijn op de "enorme hoeveelheid" wapentuig die naar de pro-Russische separatisten in Oekraïne gaat.

Onder de Russische wapens in Oekraïne zijn ook BUK-raketinstallaties. Met zo'n systeem is vorig jaar vermoedelijk vlucht MH17 neergehaald. "Ze zijn er nog steeds", zegt Tak. De generaal sluit niet uit dat separatisten worden getraind om de lanceerinstallaties zelfstandig te bedienen. "De Russische inspanningen om separatisten te trainen en te bewapenen gaan heel ver", zegt hij.

NAVO-hoofdkwartier

Nico Tak is commandant in het militaire hoofdkwartier van de NAVO in het Belgische Bergen. Daar worden alle handelingen en verplaatsingen van separatisten en Russische troepen gevolgd.

Uit recente satellietopnames blijkt volgens Tak dat de Russen "veel troepen" langs de grens met Oekraïne hebben. Een aantal wilde hij niet noemen. "Maar het is genoeg om een verrassingsaanval uit te voeren."

NAVO bereidt zich voor op landsverdediging

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl