Gloednieuwe vrachtwagens van DAF op het fabrieksterrein in Eindhoven
NOS Nieuws

DAF-werknemers houden vrijdag 24-uursstaking

Werknemers bij DAF in Eindhoven gaan vrijdag staken. De vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen besloten tot de 24-uursstaking, nadat werkgevers in de groot- en kleinmetaal ultimatums van de bonden hadden afgewezen.

DAF Trucks valt onder de cao grootmetaal. Bij de vestiging in Eindhoven werken ongeveer 5500 mensen. Kaderlid Remy de Bats van de FNV verwacht niet dat het hele bedrijf stil komt te liggen: "Daarvoor hebben we niet genoeg leden, maar we hebben wel een paar brandhaarden. We kunnen een paar strategische plekken stilleggen waardoor we het productieproces flink kunnen verstoren."

De FNV kondigde eerder al aan dat er acties gevoerd gaan worden in sectoren waar het niet lukt om een nieuwe cao af te sluiten. De metaal is daar een van. De onvrede van de bonden betreft een groot aantal punten, waaronder loon, WW-regelingen, regelingen voor ouderen en de flexibele inzet van werknemers.

Ruim 400.000 mensen

In de grootmetaal werken zo'n 140.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, de truckbouw, metaalgieterijen, en de scheepsbouw. In de kleinmetaal werken ongeveer 285.000 mensen bij installatiebedrijven, metaalbewerking en isolatiebedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl