NOS Voetbal

Trainingsmethoden Rutten onder vuur

  • Pro Shots
    Fred Rutten op het trainingsveld van Feyenoord
  • NOS
    Prestaties elftallen Rutten

Fred Rutten krijgt er dezer dagen behoorlijk van langs. "Je kan je afvragen of hij wel een toptrainer is", sprak Ronald de Boer over de voormalig trainer van Feyenoord. Zijn resultaten storten na de winterstop steevast in, is de veelgehoorde kritiek. Maar is dat ook zo? Wat zeggen de cijfers?

Rutten heeft tot nu toe negen seizoenen ervaring als hoofdcoach. Hij begon in 2000 bij FC Twente. In dat eerste jaar presteerde het elftal ná de winterstop beter dan ervoor. Ook in 2007/2008, tijdens een tweede periode als hoofdverantwoordelijke in Enschede, groeide het team onder Rutten.

Maar de zeven overige seizoenen? Steevast haalde Rutten minder punten ná de winterstop dan ervoor.

Prestaties elftallen Fred Rutten

SeizoenClub1-1718-34Verschil
2000/2001FC Twente2021+1
2006/2007FC Twente3531-4
2007/2008FC Twente2933+4
2008/2009Schalke 042723-4
2009/2010PSV4533-12
2010/2011PSV3732-5
2011/2012PSV3732-5
2012/2013Vitesse3529-6
2014/2015Feyenoord3128-3

De vraag is hoe dat kan. Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen volgt Rutten al langere tijd. Hij stelt dat het aan de trainingsopbouw ligt. "Hij heeft als aanpak dat hij in de voorbereiding en tijdens de eerste competitiehelft lang en vaak traint", aldus Verheijen. "Daarmee bouw je relatief snel conditie op, een zogeheten korte termijn-conditie. Maar een seizoen duurt tien maanden en daar heb je lange termijn-conditie voor nodig."

Frisheid

Door zijn aanpak is er zelfs sneller sprake van vermoeidheid en er ontstaat een hoger risico op blessures. "Hij brengt spelers in vermoeidheid door lange trainingen. Spelers verliezen daardoor hun frisheid. Je kunt wel heel fit zijn en grote longen hebben, veel bloedlichaampjes, etcetera. Maar als je vermoeid bent, presteer je slecht. Als je zenuwstelsel vermoeid is, gaat je handelingssnelheid omlaag. Dan heb je tijdens wedstrijden een grotere kans op blessures."

Het zou zelfs een van de stokpaardjes van Rutten zijn. "Hij vindt dat spelers ook in een vermoeide staat nog handelingen moeten kunnen uitvoeren. Daar traint hij op. Maar ze verliezen daardoor hun frisheid."

Voetbal is geen duursport.

Inspanningsfysioloog Verheijen

Geen duursport

Verheijen wil benadrukken dat het niet om zijn mening gaat. "Dit is hoe het lichaam werkt. Het is een objectief feit."

Verheijen, assistent onder Guus Hiddink bij Zuid-Korea en Rusland, geeft nog een argument waarom lange trainingen weinig zin hebben. "Voetbal is geen duursport. Het is een snelheidsspel, een intensiteitssport." Kortom, lange trainingen hebben geen zin. "Je moet niet langer gaan trainen. Je moet intensiever gaan trainen in dezelfde uren. Daar worden voetballers beter van."

"Ajax is dit seizoen vaker gaan trainen"

Verheijen constateert dat coach Frank de Boer, die vier jaar op rij met Ajax de titel pakte, zijn methode heeft aangepast. En volgens Verheijen niet ten goede. "Ze zijn vaker gaan trainen. In het begin van het seizoen verloren ze de Johan Cruijff Schaal. Moisander zei toen na afloop letterlijk: we zijn zo moe van de training."

Verheijen zag het gat tussen Ajax en PSV snel groeien. "Voor de winterstop stond Ajax nog vier punten achter op PSV. Ajax stond er goed voor, beter dan in voorgaande seizoenen zelfs. Daarna zijn ze naar Qatar gegaan om twaalf dagen achter elkaar non-stop te trainen. In de eerste zeven wedstrijden ná de winterstop groeide het gat naar PSV tot veertien punten. In slechts zeven wedstrijden!"

Daarbij moet de kanttekening geplaatst worden dat Ajax evenveel punten (71) haalde als een seizoen eerder, waarin de ploeg nog kampioen werd. Maar dit keer verzamelden De Boer & co minder punten ná de winterstop.

Fitheid is echter niet de enige belangrijke factor in het voetbal. "Als Cocu achterstevoren in de dug-out was gaan zitten dit seizoen, was PSV nóg kampioen geworden. Met spelers als Guardado, Wijnaldum, Depay, Luuk de Jong en ga zo maar door. Ajax en Feyenoord hebben die spelers niet."

En of Feyenoord volgend seizoen, zonder Fred Rutten, beter presteert? "De nieuwe trainer, Giovanni van Bronckhorst, gaat samenwerken met Jean-Paul van Gastel. Hij is goed geschoold op het gebied van periodisering. Hij snapt het. Ze deden dat al onder Koeman. Ik meen dat de laatste jaren de scores in de laatste tien wedstrijden achtereenvolgens 23, 25 en 26 punten zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl